Hyppää pääsisältöön

Kesäsota 1808 ja uusi perääntyminen

Suomen armeija aloitti kesäkuussa 1808 vastahyökkäyksen venäläisiä vastaan. Alkumenestyksen jälkeen edessä oli kuitenkin lopullinen vetäytyminen.

Tietolaatikko

Ateneumin taidemuseo, Eremitaasi (Leningrad) (Pietari), Ehrensvärd-seura, Helsingin kaupunginarkisto, Historian kuva-arkisto, Kansallismuseo, Kustaa Hiekan taidemuseo, Lapuan kotiseutumuseo, Nationalmuseet (Tukholma), Siikajoen pappila, Uumajan museo, Valtionarkisto.
Dramatisoidut jaksot: otteita TV1:n näytelmästä "Dunckerin kersantti".

Ruotsista odotettujen apujoukkojen maihinnousuyritykset kesäkuussa epäonnistuivat. Etelää kohti etenevä Suomen pääarmeija saavutti kuitenkin heinäkuussa useita voittoja, joita se ei kuitenkaan osannut hyödyntää.

Venäjän armeija perääntyi etelää päin sekä vihollishyökkäysten että huolto-ongelmien vuoksi. Mutta sen saatua vahvistuksia suomalaisten eteneminen pysähtyi.

Karstulassa kärsittiin tappio ylivoimaista vihollista vastaan 21. elokuuta. Lopullista käännekohtaa merkitsivät Kuortaneella käydyt Ruonan ja Salmen taistelut.

Perääntyvä pääarmeija joutui sodan suurimpaan ja verisimpään taisteluun Oravaisissa 14. syyskuuta. Suomalaisten taistelutahto romahti sen myötä.

Sotaa taitamattomasti johtanut kenraaliluutnantti Klingspor vaihdettiin hänen sijaisenaan toimineeseen af Klerckeriin. Lyhyen aselevon jälkeen taistelut jatkuivat vielä Savon suunnalla, jossa 27.10. käytiin ankara Koljonvirran taistelu.

Savon prikaati peräytyi silti pohjoista kohti yhtyäkseen pääarmeijaan. Marraskuun 19:ntenä solmitulla aseleposopimuksella Suomen armeija sitoutui vetäytymään Ruotsin puolelle Kemijoen taakse.

Sotatoimet Suomen puolella päättyivät siihen. Sota jatkui kuitenkin Ruotsin maaperällä vielä vuoden 1809 syksyyn.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.