Hyppää pääsisältöön

Villu Tamme, toimiko perestroika?

Miltei mikä tahansa liitto on parempi kuin Neuvostoliitto, sanoo virolainen muusikko-kirjailija Villu Tamme, mies, jonka motto on Kyllä, tietenkin, mutta ei. Mutta onko nyky-Viro se, mikä 20 vuotta sitten haluttiin?

— Ilmeisesti kyllä, vaikka nyt onkin jo lama näkyvissä. Kohta ihmiset alkavat taas puhua että se ei ollut se Viro, mikä haluttiin. Taloudellinen puoli on näköjään aina tärkein, Villu Tamme sanoo Arto Nybergin haastattelussa.

Viro on tällä hetkellä niin EU:n kuin Natonkin jäsen. Se ei ole täysin Tammen ideologian mukaista, mutta:

— Parempi olla Euroopan liitossa tai Naton liitossa kuin Neuvostoliitossa, hän sanoo.

Punkkareilla ei ollut helppoa 1980-luvun neuvosto-Virossa. Myös Villu Tamme vieraili ulkonäkönsä vuoksi putkassa parhaimmillaan jopa pari kertaa päivässä, passitettiinpa hänet kerran lyhyeksi ajaksi psykiatriseen sairaalaankin.

— Oli kauheaa käydä kaupungilla mutta samalla se oli jännittävää, hän sanoo nyt.

Tietolaatikko

Villu Tamme syntyi Tallinnassa vuonna 1963.
Suomalaiset tuntevat hänet etenkin yhtyeestä J.M.K.E. Yhtyeen hitti oli vuonna 1987 Tammen kirjoittama kappale Tere perestroika. Yhtye voitti kappaleella seuraavana vuonna virolaisen laulukilpailun, muttei silti päässyt palkinnoksi luvatulle lomamatkalle.
Levyjen lisäksi Tamme on julkaissut runoja sekä laatinut sanaristikoita. Virossa hänellä on ollut myös oma TV-show.

Kommentit