Hyppää pääsisältöön

Homojen työsyrjintä Suomessa ja Ruotsissa

Poliisi-tv kertoi vuonna 2007, että homoseksuaalien syrjintä työelämässä on Suomessa edelleen tavallista. Ruotsissa tilanne oli toinen.

Tietolaatikko

Vuonna 1995 uudistettu rikoslaki ja vuonna 2001 voimaan tullut työsopimuslaki kieltävät syrjinnän työssä ja työhönotossa seksuaalisen suuntautumisen perusteella.
Vuonna 2004 voimaan astunut laki yhdenvertaisuuden turvaamisesta terävöittää seksuaalivähemmistöjen syrjintäsuojaa entisestään. Se kieltää ikään, alkuperään, kieleen, uskontoon, vakaumukseen, mielipiteeseen, terveydentilaan ja muun muassa seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvan syrjinnän.

EU-parlamentti patisti mm. Suomea edistämään puheenjohtajakaudellaan syrjinnänvastaisia toimia. Vuoden 2007 alkuun mennessä mitään näkyvää ei ollut tapahtunut.

Nelikymppinen "Tony" kertoo raportissa tekosyistä, joilla työpaikalla on päästy eroon homoista.

Sosiologi Kati Mustolan tutkimuksessa joka viides miesvastaaja oli havainnut työpaikallaan seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvaa syrjintää. Naisista saman oli havainnut 12 prosenttia.

Suomen poliisissa työskentelee noin 11 000 henkilöä, joista joitakin satoja kuuluu seksuaalisiin vähemmistöihin. Tämä ryhmä ei juuri kuulu eikä näy ulospäin.

Ruotsin homopoliisijärjestössä on noin sata aktiivijäsentä. Lähipoliisi Riikka Ylijukuri toimi järjestön puheenjohtajana vuosina 2000-2003.

Suomessa poliisia ja puolustusvoimia ahdistavampi työnantaja seksuaalisille vähemmistöille taitaa olla kirkko, ohjelmassa arvellaan.

Kun olympiajoukkueen kisapappi pastori Leena Huovinen myönsi siunanneensa samaa sukupuolta olevien henkilöiden parisuhteen, hänestä tehtiin kantelu tuomiokapituliin.

Myös porvoolainen pastori Karl af Hällström sai haastatteluviikolla kutsun tuomiokapitulin eteen homomyönteisten kannanottojensa takia.

Ruotsin kirkolliskokous päätti homo- ja lesboparien siunaamisesta jo vuonna 2005.