Hyppää pääsisältöön

Ristiriitaisuuksien mies Timo Soini

Timo Soini ei kavahda nimitystä Suomen poliittisen elämän populistipäällikköydestä. Syksyllä 2008 hänen johtamansa puolue voitti kuntavaalit, seuraavana kesänä hänet valittiin huimin luvuin Euroopan parlamenttiin. Soini on ristiriitaisuuksien mies.

Nuoruusvuosinaan hän sekä kääntyi katoliseksi että alkoi kannattaa Millwallia, Englannin pahamaineisimpana pidettyä jalkapallojoukkuetta.

— Käyn siellä katsomassa keskinkertaista jalkapalloa enkä hulinoimassa, Soini kuittaa Nybergin ihmettelyn.

Soini on vetänyt Perussuomalaisten puoluetta vuodesta 1997 alkaen. Puolueen kannatus on noussut tasaisesti koko ajan. Joko nyt on uuden puheenjohtajan aika?

— Mä en ole lähdössä mihinkään, hyväntuulinen Soini sanoo.

Perussuomalaiset muistetaan etenkin Tony Halmeen kansanedustajauran vuoksi. Vuonna 2003 eduskuntaan äänivyöryllä nousseen Halmeen ura kesti vaihtelevalla menestyksellä kaikkiaan kolme vuotta. Kannattiko Halme ottaa puolueen kansanedustajaehdokkaaksi, Timo Soini?

— Halme maksoi kovan hinnan, hänen kannaltaan ei ehkä kannattanut, Soini sanoo.

Lokakuussa 2008 perussuomalaiset keräsivät kuntavaalien äänistä huimat 5,4 prosenttia, mitä on pidettävä selvänä vaalivoittona.

Puolueen vaalivalvojaisissa Soini kiisti, että puolue olisi yhden miehen varassa.

Kesäkuussa 2009 kansa äänesti Soinin selvin, 130 432 äänen luvuin Euroopan parlamenttiin. Soini oli vaalien ehdoton äänikuningas.

Tietolaatikko

Raumalla vuonna 1962 syntynyt Soini on koulutukseltaan valtiotieteen maisteri.
Perussuomalaisten puolue perustettiin SMP:n hajottua vuonna 1995. Soini on toiminut puolueen puheenjohtajana vuodesta 1997 alkaen ja kansanedustajana vuodesta 2003.
Vuoden 2006 presidentinvaaleissa Soini sai 3,4 prosenttia äänistä, selvästi enemmän kuin mikä hänen puolueensa silloinen kannatus oli.


Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto