Hyppää pääsisältöön

Rouva Suomelan pyykkipäivä

Kun rouva Suomelalla oli vuonna 1942 pyykkipäivä, hurahti tässä raskaassa askareessa helposti koko vuorokausi.

Sota-aikana pesuaineista ja saippuasta oli pulaa, joten avuksi oli otettava muut konstit. Pesuaineiden korvikkeina olivat tuhka ja lipeä.

Tärkeintä oli pyykin oikeaoppinen liotus. Likaisin pyykki ladotaan pataan pohjimmaiseksi ja puhtaampi pyykki päälle.

Saippuaa ja säännöstelystä vapaata kortitonta pesujauhetta tuli käyttää säästellen. Tästä syystä olikin hyvä muistaa, että ”tuhkalipeässä keittäminen kirkastaa kyllä vaatteet”.

Jotta rouva Suomela selviäisi suurpyykistään, avuksi tuli valistusfilmeineen Kansanhuoltoministeriö. Sota-ajan valistusfilmissä rouva Suomela saa yksityiskohtaisia ohjeita siitä, miten pyykki on pestävä.

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto