Hyppää pääsisältöön

Viikinkien riskiretket ja Islannin pankkikriisi

Islannin hallitus sosialisoi syyskuussa 2008 maan kolmanneksi suurimman pankin Glitnirin. Satujen saaren pankkivetoinen talous horjui muutenkin, kun kansainvälisen finanssikriisin laineet löivät Atlantin yli, kertoo MOT-ohjelma.

Kaksi vuotta aiemmin Glitnir ja muut Islannin finanssilaitokset tekivät suursijoituksia Suomessa ja muualla Euroopassa: ne ostivat sadoilla miljoonilla euroilla mm. kivitaloja ja pankkiiriliikkeitä ja valtasivat lentoyhtiöitä.

MOT-ohjelman toimittaja Matias Möttölä ihmetteli viikinkien vauhtia ja päätti ottaa selvää, miten väkiluvultaan Espoon kokoinen maa ryhtyy moiseen riskinottoon.

Tarina vie Pietarin, Lontoon ja Kööpenhaminan kautta huikean kauniiseen Reykjavikiin. Islannin pääkaupungista Möttölä löytää nuoria pankkiireja, joiden päätä ei palele, sekä viranomaisia, joiden mielestä riskinotto finanssialalla on suunnilleen yhtä normaalia kuin kalastus Atlantin myrskyissä. Jakson nimeksi tuli luotevasti "Viikinkien riskiretket".

Teksti: Matti Virtanen