Hyppää pääsisältöön

Viikinkien riskiretket ja Islannin pankkikriisi

Islannin hallitus sosialisoi syyskuussa 2008 maan kolmanneksi suurimman pankin Glitnirin. Satujen saaren pankkivetoinen talous horjui muutenkin, kun kansainvälisen finanssikriisin laineet löivät Atlantin yli, kertoo MOT-ohjelma.

Kaksi vuotta aiemmin Glitnir ja muut Islannin finanssilaitokset tekivät suursijoituksia Suomessa ja muualla Euroopassa: ne ostivat sadoilla miljoonilla euroilla mm. kivitaloja ja pankkiiriliikkeitä ja valtasivat lentoyhtiöitä.

MOT-ohjelman toimittaja Matias Möttölä ihmetteli viikinkien vauhtia ja päätti ottaa selvää, miten väkiluvultaan Espoon kokoinen maa ryhtyy moiseen riskinottoon.

Tarina vie Pietarin, Lontoon ja Kööpenhaminan kautta huikean kauniiseen Reykjavikiin. Islannin pääkaupungista Möttölä löytää nuoria pankkiireja, joiden päätä ei palele, sekä viranomaisia, joiden mielestä riskinotto finanssialalla on suunnilleen yhtä normaalia kuin kalastus Atlantin myrskyissä. Jakson nimeksi tuli luotevasti "Viikinkien riskiretket".

Teksti: Matti Virtanen

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto