Hyppää pääsisältöön

Porvoon valtiopäivien 150-vuotisjuhlaa vietettiin arvovaltaisten vieraiden kera 1959

Porvoossa vietettiin vuonna 1959 valtiopäivien 150-vuotisjuhlaa ja tilaisuutta kunnioittivat läsnäolollaan myös presidentti Urho Kekkonen ja rouva Sylvi Kekkonen. Suomalaiset oli korotettu maaliskuussa 1809 "kansakunnaksi kansakuntien joukkoon", kun Venäjän keisari kutsui Suomen ensimmäiset valtiopäivät koolle Porvooseen.

Kun ensimmäisten valtiopäivien avajaisista oli kulunut 150 vuotta, Porvoossa järjestettiin juhlallisuudet. Kutsuvieraiden joukossa oli muun muassa presidentti Urho Kekkonen ja rouva Sylvi Kekkonen. Myös maan hallituksen ja eduskunnan jäseniä oli saapunut tilaisuuteen. Muistojumalanpalvelus pidettiin Porvoon keskiaikaisessa kivikirkossa, jossa myös ensimmäiset valtiopäivät vuonna 1809 avattiin.


Ensimmäiset valtiopäivät avattiin 28.3.1809. Seuraavana päivänä Aleksanteri antoi juhlallisen hallitsijanvakuutuksen, ja säädyt puolestaan vannoivat uskollisuutta keisarille. Yllä on katkelma elokuvasta Tanssi yli hautojen (1950), jossa Leif Wagerin näyttelemä keisari Aleksanteri I saapuu Porvooseen avaamaan valtiopäivät.

Keisari lupasi pitää voimassa Ruotsin vallan aikaiset perustuslait, suomalaisten uskonnon ja säätyjen erioikeudet. Valtiopäivät istuivat heinäkuuhun asti. Niiden suostumuksella perustettiin hallitustoimia hoitava keisarillinen senaatti, jonka puheenjohtajana toimi keisaria edustava kenraalikuvernööri.

Professori Päiviö Tommila kertoo Porvoon valtiopäivistä ja niiden kauaskantoisista seurauksista ohjelmassa Hovimäen aikaan (1999).

Tietolaatikko

Kuvituksen lähteet: Helsingin Yliopisto, Porvoon Tuomiokapituli, Statens Konstmuseet, Valtionarkisto.
Draamakohtaukset: otteita Hovimäki-sarjasta.

Kommentit