Hyppää pääsisältöön

Woody Guthrien tarina

Woody Guthrie oli modernin amerikkalaisen folkmusiikin pioneeri, jota muun muassa Bob Dylan ylisti oppi-isänään.

Tietolaatikko

Bob Dylan Woody Guthrien levyistä: "Tuntui kuin maa olisi revennyt kahtia. Kappaleissa oli suunnattoman paljon latausta ja hänen äänensä oli kuin stiletti. Hänen maneerinsa, tapa jolla sanat ja sävelet vierähtelivät hänen huuliltaan aivan noin vain, iskivät kuulijan pökerryksiin. Aivan kuin levysoitin olisi tarrannut minusta otteen ja paiskannut minut huoneen poikki. ( - - - ) Mitä itse kappaleihin tulee, niitä oli mahdotonta luokitella. Niihin mahtui inhimillisyyden loputon kirjo. Woody Guthrie pani sileäksi kaiken tielleen osuvan. Minulle hänen kuulemisensa oli kuin uskonnollinen ilmestys, kuin sataman vesiin pudotettu raskas ankkuri. ( - - - ) Päätin että minusta tulisi hänen suurin oppilaansa. Tiesin että Woody Guthrie ei ollut nähnyt minua kertaakaan, kuullut tuskin nimeänikään, ja silti hän tuntui sanovan: ´Minulle tulee pian lähtö, mutta minä jätän työni sinun käsiisi. Tiedän että voin luottaa sinuun.´" (Bob Dylan: Muistelmat, osa 1. WSOY 2005. Suom. Erkki Jukarainen)
Ohjelman internet-versiosta on poistettu osa äänilevymusiikista.

Oklahomalainen Woodrow Wilson Guthrie (1912-1967) oli keskeinen hahmo vasemmistolaisessa kansanlaululiikkeessä, joka syntyi Yhdysvalloissa 1930- ja 40-lukujen taitteessa.

Hänen päätyönsä oli vuonna -40 levytetty Dust Bowl Ballads -kokonaisuus. Laulut kertoivat keskilännen vuokraviljelijöistä, jotka tomumyrskyt ja pankit olivat ajaneet Kaliforniaan etsimään työtä ja tulevaisuutta.

Guthriesta tuli suosittu esiintyjä radikaalin ay-väen keskuudessa. Hän kannatti kommunistien linjaa, vaikkei koskaan liittynyt puolueeseen.

1940-luvun lopulla Guthrie sairastui perinnölliseen hermosairauteen nimeltä Huntingtonin tauti. Sairaus vei hänen työkykynsä, ja hän vietti sairaalassa toistakymmentä viimeistä vuottaan.

Yli tuhat laulua tehneestä trubaduurista tuli 1950- ja 60-luvuilla uuden, omia kantaaottavia laulujaan tekevän folk-sukupolven esikuva. Kuolemansa jälkeen hän on saanut kunnianosoituksia myös viralliselta Amerikalta.

Hänen tunnetuin laulunsa This Land Is Your Land oli alun perin sosialistinen vastaisku uskonnollis-isänmaalliselle iskelmälle God Bless America. Sittemmin siitä on tullut miltei uusi kansallislaulu.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto