Hyppää pääsisältöön

Woody Guthrien tarina

Woody Guthrie oli modernin amerikkalaisen folkmusiikin pioneeri, jota muun muassa Bob Dylan ylisti oppi-isänään.

Tietolaatikko

Bob Dylan Woody Guthrien levyistä: "Tuntui kuin maa olisi revennyt kahtia. Kappaleissa oli suunnattoman paljon latausta ja hänen äänensä oli kuin stiletti. Hänen maneerinsa, tapa jolla sanat ja sävelet vierähtelivät hänen huuliltaan aivan noin vain, iskivät kuulijan pökerryksiin. Aivan kuin levysoitin olisi tarrannut minusta otteen ja paiskannut minut huoneen poikki. ( - - - ) Mitä itse kappaleihin tulee, niitä oli mahdotonta luokitella. Niihin mahtui inhimillisyyden loputon kirjo. Woody Guthrie pani sileäksi kaiken tielleen osuvan. Minulle hänen kuulemisensa oli kuin uskonnollinen ilmestys, kuin sataman vesiin pudotettu raskas ankkuri. ( - - - ) Päätin että minusta tulisi hänen suurin oppilaansa. Tiesin että Woody Guthrie ei ollut nähnyt minua kertaakaan, kuullut tuskin nimeänikään, ja silti hän tuntui sanovan: ´Minulle tulee pian lähtö, mutta minä jätän työni sinun käsiisi. Tiedän että voin luottaa sinuun.´" (Bob Dylan: Muistelmat, osa 1. WSOY 2005. Suom. Erkki Jukarainen)
Ohjelman internet-versiosta on poistettu osa äänilevymusiikista.

Oklahomalainen Woodrow Wilson Guthrie (1912-1967) oli keskeinen hahmo vasemmistolaisessa kansanlaululiikkeessä, joka syntyi Yhdysvalloissa 1930- ja 40-lukujen taitteessa.

Hänen päätyönsä oli vuonna -40 levytetty Dust Bowl Ballads -kokonaisuus. Laulut kertoivat keskilännen vuokraviljelijöistä, jotka tomumyrskyt ja pankit olivat ajaneet Kaliforniaan etsimään työtä ja tulevaisuutta.

Guthriesta tuli suosittu esiintyjä radikaalin ay-väen keskuudessa. Hän kannatti kommunistien linjaa, vaikkei koskaan liittynyt puolueeseen.

1940-luvun lopulla Guthrie sairastui perinnölliseen hermosairauteen nimeltä Huntingtonin tauti. Sairaus vei hänen työkykynsä, ja hän vietti sairaalassa toistakymmentä viimeistä vuottaan.

Yli tuhat laulua tehneestä trubaduurista tuli 1950- ja 60-luvuilla uuden, omia kantaaottavia laulujaan tekevän folk-sukupolven esikuva. Kuolemansa jälkeen hän on saanut kunnianosoituksia myös viralliselta Amerikalta.

Hänen tunnetuin laulunsa This Land Is Your Land oli alun perin sosialistinen vastaisku uskonnollis-isänmaalliselle iskelmälle God Bless America. Sittemmin siitä on tullut miltei uusi kansallislaulu.

Teksti: Jukka Lindfors

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto