Hyppää pääsisältöön

Woody Guthrien tarina

Woody Guthrie oli modernin amerikkalaisen folkmusiikin pioneeri, jota muun muassa Bob Dylan ylisti oppi-isänään.

Tietolaatikko

Bob Dylan Woody Guthrien levyistä: "Tuntui kuin maa olisi revennyt kahtia. Kappaleissa oli suunnattoman paljon latausta ja hänen äänensä oli kuin stiletti. Hänen maneerinsa, tapa jolla sanat ja sävelet vierähtelivät hänen huuliltaan aivan noin vain, iskivät kuulijan pökerryksiin. Aivan kuin levysoitin olisi tarrannut minusta otteen ja paiskannut minut huoneen poikki. ( - - - ) Mitä itse kappaleihin tulee, niitä oli mahdotonta luokitella. Niihin mahtui inhimillisyyden loputon kirjo. Woody Guthrie pani sileäksi kaiken tielleen osuvan. Minulle hänen kuulemisensa oli kuin uskonnollinen ilmestys, kuin sataman vesiin pudotettu raskas ankkuri. ( - - - ) Päätin että minusta tulisi hänen suurin oppilaansa. Tiesin että Woody Guthrie ei ollut nähnyt minua kertaakaan, kuullut tuskin nimeänikään, ja silti hän tuntui sanovan: ´Minulle tulee pian lähtö, mutta minä jätän työni sinun käsiisi. Tiedän että voin luottaa sinuun.´" (Bob Dylan: Muistelmat, osa 1. WSOY 2005. Suom. Erkki Jukarainen)
Ohjelman internet-versiosta on poistettu osa äänilevymusiikista.

Oklahomalainen Woodrow Wilson Guthrie (1912-1967) oli keskeinen hahmo vasemmistolaisessa kansanlaululiikkeessä, joka syntyi Yhdysvalloissa 1930- ja 40-lukujen taitteessa.

Hänen päätyönsä oli vuonna -40 levytetty Dust Bowl Ballads -kokonaisuus. Laulut kertoivat keskilännen vuokraviljelijöistä, jotka tomumyrskyt ja pankit olivat ajaneet Kaliforniaan etsimään työtä ja tulevaisuutta.

Guthriesta tuli suosittu esiintyjä radikaalin ay-väen keskuudessa. Hän kannatti kommunistien linjaa, vaikkei koskaan liittynyt puolueeseen.

1940-luvun lopulla Guthrie sairastui perinnölliseen hermosairauteen nimeltä Huntingtonin tauti. Sairaus vei hänen työkykynsä, ja hän vietti sairaalassa toistakymmentä viimeistä vuottaan.

Yli tuhat laulua tehneestä trubaduurista tuli 1950- ja 60-luvuilla uuden, omia kantaaottavia laulujaan tekevän folk-sukupolven esikuva. Kuolemansa jälkeen hän on saanut kunnianosoituksia myös viralliselta Amerikalta.

Hänen tunnetuin laulunsa This Land Is Your Land oli alun perin sosialistinen vastaisku uskonnollis-isänmaalliselle iskelmälle God Bless America. Sittemmin siitä on tullut miltei uusi kansallislaulu.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto