Hyppää pääsisältöön

McCainin ja Obaman tie ehdokkaiksi

Yhdysvaltain syksyn 2008 presidentinvaalien ehdokkaat John McCain ja Barack Obama olivat suomalaisille ennestään melko tuntemattomia. Vaalit voittanut Obama on toiminut 2000-luvulla mm. Illinoisin senaattorina.

Clintonin presidenttikaudella hän kommentoi mm. Yhdysvaltain lämpeneviä Vietnam-suhteita ja antoi kasvot Haitin junttaa vastaan suunniteltua sotilasoperaatiota vastaan.

McCain oli ehdolla republikaanien presidenttiehdokkaaksi myös vuoden 2000 vaaleissa. Tuolloin voiton vei selvästi presidentiksi valittu George W. Bush. McCainin esivaalivoitto ratkesi vuoden 2008 vaaleissa saman vuoden maaliskuussa.

Barack Obama tuli suomalaisille ensi kerran tunnetuksi Illinoisin senaattoriaikana, jolloin hän kritisoi Irakin sotaa. Obaman ehdokkuus varmistui lopullisesti vasta kesäkuussa 2008. Hillary Clintonin häviö oli selvä jo aiemmin, mutta hän halusi pitkittää kisaa.

Jos demokraattien esivaalin vahva nainen oli Clinton, niin republikaanien vahva nainen, Alaskan kuvernööri Sarah Palin varasti shown elokuussa, kun McCain nimitti Palinin varapresidenttiehdokkaaksi.

Teksti: Paavo Rytsä

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto