Hyppää pääsisältöön

Le Clézio Lahdessa 1966

Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2008 voittanut ranskalaiskirjailija Jean-Marie Gustave Le Clézio osallistui Lahden kirjailijakokoukseen vuonna 1966.

Tietolaatikko

Nizzassa Ranskassa vuonna 1940 syntynyt Le Clézio sanoo kirjoittaneensa lapsesta asti. Eri puolilla maailmaa elänyt kirjailija asuu tällä hetkellä New Mexicossa Yhdysvalloissa.
Hänen esikoisromaaninsa Raportti Aatamista ilmestyi 1963 ja käännettiin suomeksi jo 1965. Muita suomennettuja romaaneja ovat Autiomaa, Kaupunki nimeltä Onitsha (1994), Harhaileva tähti (2000) sekä novellikokoelma Kuume (1967).
Nobelin palkinto on kirjallisuuspalkinnoista tunnetuin ja arvostetuin. Se on suuruudeltaan 10 000 miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin 1,1 miljoonaa euroa.
Le Clézio on kautta aikojen jo neljästoista Nobelin saanut ranskalaiskirjailija.

Le Clézion esiintyminen kollegoille oli lyhyt ja ytimekäs. Puhe kuului seuraavasti:

"Valitsin oikein kivan kortin, jossa on kuva veneestä jonkinlaisella järvellä. Sitten kirjoitin kirjeen isoäidilleni. Luennoin teille nyt tästä kirjeestä.

Rakas isoäiti, lähetän sinulle tämän kortin Suomesta, mihin saavuin eilen illalla lentokoneella. Suomi on maa, jossa on paljon metsiä, järviä ja jokia, pitäisit siitä varmasti."

Teksti: Petra Himberg

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto