Hyppää pääsisältöön

Huhtiniemen mysteeri

Lappeenrannassa on vuosikymmeniä elänyt huhu, jonka mukaan salainen kenttäoikeus teloitutti kesällä 1944 satoja rintamakarkureita Huhtiniemen kaupunginosassa.

Huhut lähtivät liikkeelle vuonna 1971, kun vesijohtotyömaan kaivuri osui vanhaan hautaan. Karkureiden teloitukset ja väitetty salainen kenttäoikeus nousivat valtakunnalliseksi puheenaiheeksi 1990-luvun alussa.

Salaisen tuomioistuimen puheenjohtajaksi mainittiin lappeenrantalainen pankinjohtaja ja kunnallisvaikuttaja Toivo Tapanainen. Todisteina teloituksista esiteltiin papereita ja karttoja, joiden sanottiin olevan peräisin Tapanaisen jäämistöstä.

Virallisista lähteistä ei löytynyt viitteitä Huhtiniemeen. Salaiseen kenttäoikeuteen uskovat pitivät tätä juuri todisteena siitä, että huhuissa oli perää.

Vuonna 2006 aloitettiin vihdoin kaivaukset, joissa löytyikin luurankoja. Osoittautui kuitenkin, että ne olivat peräisin 1800-luvulta, eikä jäännöksissä ollut merkkejä väkivaltaisesta kuolemasta.

Kaivauksia laajennettiin vuonna 2007, mutta enempää ruumiita ei enää löytynyt. Tutkijaryhmän mielestä Huhtiniemessä ei ollut jatkosodan aikaisia joukkohautoja.

Ilta-Sanomien toimittaja Pasi Jaakkonen tuli kirjassaan vuonna 2007 siihen tulokseen, että "Syväkurkuksi" kutsuttu huhun levittäjä oli väärentänyt esittämänsä asiakirjat. Myös historiantutkijat Heikki Ylikangas ja Juhani Tasihin olivat samalla kannalla.

Vaikka Huhtiniemestä ei ruumiita löytynyt, keskustelu jatkosodan aikana ammuttujen karkurien määrästä on jatkunut tämän jälkeenkin. Professori Ylikangas on käynyt asiasta kiivasta polemiikkia vastaväittäjiensä kanssa.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto