Hyppää pääsisältöön

Nightwish ennen läpimurtoa

Tammikuussa 1999 Nightwish vasta haaveili kansainvälisestä läpimurrosta. "Ehkä se siitä sitten rajojen ulkopuolellakin onnistuu", rohkaisivat Listan juontajat.

Kiteeläinen Nightwish perustettiin alun perin vuonna 1996. Seuraavan vuoden kuluessa kiteytyi bändin vetäjän Tuomas Holopaisen suuri idea: metallimusiikin yhdistäminen Sibelius-Akatemiassa opiskelevan Tarja Turusen klassisesti koulutettuun ääneen.

Nightwishin läpimurtolevyksi muodostui vuonna 1998 ilmestynyt toinen albumi Oceanborn. Kappaleesta Sacrament of Wilderness tuli yhtyeen ensimmäinen listaykkönen.

Albumi julkaistiin myös ulkomailla, ja Nightwishin tähti alkoi nousta etenkin Saksassa. Oheista Lista-ohjelmaa tehtäessä ulkomaisia agentteja kuitenkin vasta odoteltiin bändin Tavastian-keikkaa katsomaan.

Nightwishin "sinfoninen metalli" löi lopullisesti läpi Euroopassa 2000-luvun alussa. Yhtyeestä tuli suomalaisen rockin suurimpia vientinimiä HIMin ja The Rasmuksen ohella.

Tarja Turunen erotettiin Nightwishistä vuonna 2005. Hänet korvasi pitkän etsiskelyn jälkeen ruotsalainen Anette Olzon.

Tietolaatikko

Sacrament of Wilderness. Säv. Tuomas Holopainen ja Erno Vuorinen, san. Tuomas Holopainen, sov. Nightwish. Julkaistu levyllä Oceanborn vuonna 1998.
Gethsemane. Säv. ja san. Tuomas Holopainen, sov. Nightwish. Julkaistu levyllä Oceanborn vuonna 1998.


Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto