Hyppää pääsisältöön

Nightwish ennen läpimurtoa

Tammikuussa 1999 Nightwish vasta haaveili kansainvälisestä läpimurrosta. "Ehkä se siitä sitten rajojen ulkopuolellakin onnistuu", rohkaisivat Listan juontajat.

Kiteeläinen Nightwish perustettiin alun perin vuonna 1996. Seuraavan vuoden kuluessa kiteytyi bändin vetäjän Tuomas Holopaisen suuri idea: metallimusiikin yhdistäminen Sibelius-Akatemiassa opiskelevan Tarja Turusen klassisesti koulutettuun ääneen.

Nightwishin läpimurtolevyksi muodostui vuonna 1998 ilmestynyt toinen albumi Oceanborn. Kappaleesta Sacrament of Wilderness tuli yhtyeen ensimmäinen listaykkönen.

Albumi julkaistiin myös ulkomailla, ja Nightwishin tähti alkoi nousta etenkin Saksassa. Oheista Lista-ohjelmaa tehtäessä ulkomaisia agentteja kuitenkin vasta odoteltiin bändin Tavastian-keikkaa katsomaan.

Nightwishin "sinfoninen metalli" löi lopullisesti läpi Euroopassa 2000-luvun alussa. Yhtyeestä tuli suomalaisen rockin suurimpia vientinimiä HIMin ja The Rasmuksen ohella.

Tarja Turunen erotettiin Nightwishistä vuonna 2005. Hänet korvasi pitkän etsiskelyn jälkeen ruotsalainen Anette Olzon.

Tietolaatikko

Sacrament of Wilderness. Säv. Tuomas Holopainen ja Erno Vuorinen, san. Tuomas Holopainen, sov. Nightwish. Julkaistu levyllä Oceanborn vuonna 1998.
Gethsemane. Säv. ja san. Tuomas Holopainen, sov. Nightwish. Julkaistu levyllä Oceanborn vuonna 1998.


Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto