Hyppää pääsisältöön

Suuri peli, korkeat panokset on elokuva neljästä miehestä, jotka neuvottelivat Suomelle rauhan

Paavo Haavikon käsikirjoittama tv-elokuva Suuri peli, korkeat panokset on kertomus neljästä miehestä, jotka vuonna 1920 matkustivat Tarttoon solmimaan rauhaa Neuvosto-Venäjän kanssa.

Neuvottelut olivat äärimmäisen vaikeat ja kestivät melkein viisi kuukautta. Suomea neuvotteluissa edustaneet miehet – J.K. Paasikivi, Väinö Tanner, Väinö Voionmaa ja Rudolf Walden – olivat jo kokeneita poliitikkoja, vaikka varsinainen uran huippukohta oli vasta edessä. Kaikista heistä tuli myöhemmin ministereitä, ja Paasikivi kohosi vaikeana aikana presidentiksi asti.

Venäläisen luonteen ystävällisyys ja kavaluus tekevät yhdessä suon, jonka yli ei ole kapulasiltaa― J.K. Paasikivi

Pitkien neuvottelujen jälkeen Tarton rauhansopimus allekirjoitettiin lokakuussa 1920. Suomi sai Petsamon, mutta toinen tärkeä aluevaatimus eli oikeus Itä-Karjalaan jäi toteutumatta.

Vaikka rauhansopimusta on jälkeenpäin pidetty Suomen kannalta edullisena, oikeisto piti Tarton rauhaa ”häpeärauhana” ja propagoi sitä vastaan.

Akateeminen Karjala-Seura, Lapuan liike ja Isänmaallinen Kansanliike olivat pettyneitä siihen, että Suur-Suomi jäi toteuttamatta ja että neuvottelijat taipuivat kompromisseihin.

Paavo Haavikon käsikirjoittama ja Erkki Tiihosen ohjaama tv-elokuva liikkuu kahdella aikatasolla. Vanhempi aikataso kertoo vuodesta 1920 ja uudempi tästä päivästä, jolloin suurmiehiä esittäneet näyttelijät tekevät turistimatkan Viroon ja muistelevat esittämiensä roolihenkilöiden vaikeaa tilannetta varsinaisissa neuvotteluissa.

Tv-elokuva päättyy presidentti Martti Ahtisaaren kesäkuussa 1999 pitämään puheeseen Karjalan Liiton kesäjuhlilla.

Päärooleissa: Martti Mäkelä (J.K. Paasikivi), Sixten Lundberg (Väinö Tanner), Markku Maalismaa (Väinö Voionmaa), Esa-Matti Pölhö (Rudolf Walden) ja Ilkka Toiviainen (lehtimies). Käsikirjoittaja Paavo Haavikko. Ohjaaja Erkki Tiihonen.

Suuri peli, korkeat panokset -elokuvan tekijät

Rooleissa:
Martti Mäeklä – J. K. Paasikivi
Sixten Lundberg – Väinö Tanner
Esa-Matti Pölhö – Rudolf Walden
Markku Maalismaa – Väinö Voionmaa
Ilkka Toviainen

Tuotantotiimi:
Yleisradio 1999
Käsikirjoitus: Paavo Haavikko
Ohjaus ja dramatisointi: Erkki Tiihonen
Kuvaus: Matti Kurkikangas
Tuottaja: Anneli Pallas

Kommentit