Hyppää pääsisältöön

Ruusunmarja on syksyn yllättävä terveyspommi

Ruusummarjapensas.
Ruusunmarja on todellinen C-vitamiinipommi. Ruusummarjapensas. Kuva: Yle, Akuutti ruusunmarja (marjat),Akuutti

Syksyllä ruusupensaat ovat täynnä punaisen-oransseja ruusunmarjoja. Ruusunmarja onkin oikea C-vitamiinipommi. C-vitamiinin lisäksi ruusunmarjassa on paljon muitakin tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita. Oman puutarhan ruusupensaiden ruusunmarjat kannattaakin hyödyntää kotikeittiössä.

Sato on parhaimmillaan syksyllä. Muina vuodenaikoina voi käyttää itse tehtyjä säilöttyjä soseita tai kaupan valmiita soseita. Ruusunmarja on vähänkäytetty, monipuolinen terveysherkku.

– Kurtturuusut ovat siitä hyviä, että ne ovat terveitä ja kestäviä. Ne selviävät aika pohjoisessakin Suomessa. Kukinnan jälkeen niissä on isot kiulukat ja niitä kannattaa kyllä hyödyntää ruoanlaitossa, kehottaa ruusuharrastaja Pirjo Rautio.

Ruusunmarjat tai kiulukat kuten niitä myös kutsutaan kypsyvät syksyllä. Vuosittaiset vaihtelut kiulukoiden kypsymisessä ja sadon määrässä voivat olla suuriakin.

– Mitä tahansa ruusunmarjoja voi käyttää ruoanlaitossa. Mutta periaatteena voi olla, että käytetään niitä kiulukoita mitä löytyy eniten. Mutta jos istuttaa ruusupensaan siinä tarkoituksessa, että haluaa ruusunmarjoja, niin silloin kannattaa kyllä istuttaa kurtturuusuja, Pirjo Rautio opastaa.

Kaikki ruusut eivät kuitenkaan tee ruusunmarjoja. Esimerkiksi kerrannaiskukkaiset jaloruusut eivät muodosta marjoja.

Kypsiä ruusunmarjoja.
Kypsiä ruusunmarjoja. Kuva: Yle, Akuutti Akuutti,ruusunmarja (marjat)

– Ruusunmarjan kypsyessä väri muuttuu. Aluksi kiulukat ovat vihreitä, sen jälkeen ne muuttuvat oranssin värisiksi ja sitten kun ne ovat oikein kypsiä, ne ovat tomaatin punaisia. Ei tarvitse kuitenkaan odottaa siihen että ne ovat tomaatinpunaisia vaan kiulukat kannattaa poimia kun ne ovat oransseja ja pikkaisen pehmeitä. Niitä on helpompi käsitellä sillä tavalla, neuvoo Pirjo Rautio.

Terveyttä ruusunmarjasta

C-vitamiinipitoiset ruusunmarjat ovat hyvä rohto kuumetauteihin ja väsymykseen. Sadassa grammassa tuoreita ruusunmarjoja on 14 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin mitä ihminen päivässä tarvitsee.

Ruusunmarjaa on perinteisesti käytetty anemian, päänsäryn ja infektiotautien hoitoon. Ruusunmarjassa on runsaasti A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia. Sitä on ruusunmarjassa saman verran kuin porkkanassa. Lykopeeni-antioksidanttia taas ruusunmarjassa on enemmän kuin tomaatissa. Ja kuitupitoisuudeltaan kiulukat ovat ruisleivän veroisia.

Tämän lisäksi ruusunmarja sisältää paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja rautaa sekä E-vitamiinia.

Ruusunmarja-jauheen on havaittu lievittävän niveltulehduksen ka nivelreuman oireita. Vaikuttavaksi aineeksi on paljastunut ruusunmarjan sisältämä galaktolipidi, joka hillitsee nivelien tulehdusta, parantaa liikkuvuutta ja vähentää kipua. Ruusunmarjan teho niveltulehduksiin vaikuttaa niin hyvältä, että useissa tutkimuksissa ruusunmarjoista tehtyä jauhetta käyttäneet henkilöt saattoivat vähentää tulehduskipulääkkeiden käyttöä merkittävästi.

Uusia makuja ruusunmarjalla

Tuoreista ruusunmarjoista saa maukasta sosetta, jota voi käyttää melkeinpä mihin ruokaan vaan. Ruoka- ja luontaistuotekaupoista löytyy ruusunmarjakeittoa, hilloa, ruusunmarja-jauhetta ja ruusunmarjasosetta. Keittiöpäällikkö Mika Mertens suunnitteli ruusunmarja-aiheisen menun Akuutille.

– Ruusunmarjaa voi yhdistää kotoisiin tuttuihin ruokiin. Esimerkiksi perinteisen kylmäsavulohen kaveriksi voi tehdä viherpippurismetanaa, joka on maustettu ruusunmarjalla. Kaikki linnut toimii tuommoisella ruusunmarjalla maustetulla kastikkeella. Ja jälkiruoaksi voi tehdä ruusunmarjapirtelöä, josta tulee varmasti kaikkien suosikki, ehdottaa keittiöpäällikkö Mika Mertens.

Ruusumarjasta poistetaan siemeniä lusikalla.
Ruusumarjasta poistetaan siemeniä lusikalla. Kuva: Yle, Akuutti Akuutti,ruusunmarja (marjat)

Ruusunmarjojen hyödyntäminen suoraan ruusupensaasta vaatii hieman kärsivällisyyttä ja viitseliäisyyttä. Ruusunmarjan liha on ohuena kerroksena siementen ympärillä.

– Mutta jos valitsee isot marjat, niin ei siementen poistaminen niin kovin hankalaa ole. Tietysti jos on pieniä kiulukoita, niin se kestää pitempään. Ruusunmarjat voi myös laittaa kokonaisina vesitilkkaan ja keittää ne pehmeiksi. Sitten marjat nuijitaan ja laitetaan siivilän läpi. Tällä tavalla siemeniä ei tarvitse erikseen ottaa pois, neuvoo Pirjo Rautio.

Herkuttelua ruusunmarjalla

Ruusunmarja on monikäyttöinen marja. Ruuanvalmistuksessa sen maku on helposti hallitseva ja siitä syystä ruusunmarja on parhaimmillaan yhdistettynä johonkin toiseen marjaan, kuten omenaan tai johonkin mausteeseen. Erilaisen makuelämyksen saa yhdistämällä ruusunmarjan suolaisen ruoan kanssa. Resepteissä käytettyä ruusunmarjasosetta voi ostaa pakastettuna kaupasta. Vastaavasti itse valmistettua sosetta voi myös käyttää, mutta silloin kannattaa huomioida tuotteen makeus ja soseen paksuus. Seuraavat reseptit ovat neljälle henkilölle ja ne on laatinut keittiöpäällikkö Mika Mertens.

Ruusunmarja-menu

  • kylmäsavulohta ja ruusunmarjasmetanaa
  • paahdettua ankkaa ja ruusunmarja- inkiväärikastiketta
  • ruusunmarjasabayone ja tuoreita hedelmiä
  • ruusunmarjapirtelö

Kylmäsavulohta ja ruusunmarjasmetanaa

Kylmäsavulohta ja ruusumarjasmetanaa.
Kylmäsavulohta ja ruusumarjasmetanaa. Kuva: Yle, Akuutti ruusunmarja (marjat),kylmäsavustus,savustettu lohi

180 g kylmäsavulohta
1 prk smetanaa
30 g ruusunmarjasosetta
2 tl viherpippuria
valkopippuria
suolaa

Vatkaa smetana kovaksi vaahdoksi. Lisää smetanaan ruusunmarjasose, ripaus suolaa, pippurimyllystä valkopippuria, sekä murskatut viherpippurit. Sekoita massa kevyesti ja tarkista maku.

Rullaa kylmäsavulohisiivut ja täytä ne maustetulla smetanalla. Rullat kestävät hyvin säilytystä ja ne voidaan valmistaa 8h ennen tarjoilua. Esille laitettaessa niiden kanssa sopii mainiosti miedot salaatit mm. Lollo Rosso, tammenlehvä vuonankaali jne.

Paahdettua ankkaa ja ruusunmarja–inkiväärikastiketta

Paahdettua ankkaa ja ruusunmarja-inkiväärikastiketta.
Paahdettua ankkaa ja ruusunmarja-inkiväärikastiketta. Kuva: Yle, Akuutti Akuutti,ruusunmarja (marjat),ankka

700g (2kpl) ankan rintaa
1dl tummaa kastikepohjaa
1dl kuohukermaa
60g ruusunmarjasosetta
20g inkivääriä
0,5 kuutiota liemijauhetta
mustapippuria myllystä

Kuori ja leikkaa inkivääri 2mm siivuiksi. Kuullota inkivääriä öljytilkassa hetken. Lisää kastikepohja, kerma, ruusunmarjasose, liemijauhe ja hieman pippuria pippurimyllystä. Keitä kastiketta 10 minuuttia hiljaisella lämmöllä. Tarkista maku sekä kastikkeen paksuus.

Kuivaa ankanrinta. Tee rasvaan poikittaisia viiltoja 6-10 kpl. Paista ankanrintoja kuumalla valurautapannulla ensin rasvapuoli alaspäin noin 2 min molemmilta puolilta. Laita fileet uunivuokaan ja paista niitä vielä 200-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia. Liha on parhaimmillaan mediumina tai hiukan kypsempänä. Ennen tarjoilua lihan on hyvä antaa vetäytyä esimerkiksi folion sisällä, jolloin sen leikkaaminen on helpompaa ja liha maukkaampaa.

Aterian lisukkeeksi sopivat hyvin mm lohkoperunat, uuniperunat ja erilaiset juurespyreet.

Ruusunmarjasabayone ja tuoreita hedelmiä

Ruusunmarjasabayone ja tuoreita hedelmiä.
Ruusunmarjasabayone ja tuoreita hedelmiä. Kuva: Yle, Akuutti Akuutti,ruusunmarja (marjat)

2 kpl kananmunan keltuaista
1 rkl sokeria
2 rkl ruusunmarjasosetta
2 rkl valkoviiniä

Tuoreita hedelmiä esim. banaania, kiiviä, appelsiiniä

Kuori ja leikkaa annospaloiksi valitsemasi hedelmät. Mittaa sabayoneainekset teräskattilaan. Kypsennä massa hellalla suurimmalla lämmöllä vatkaamalla se samalla vaahdoksi. Keltuaisten kypsyessä massasta tulee paksua ja kuohkeaa. Lisää se hedelmien päälle. Koristeina voi käyttää yrttejä ja tuoreita marjoja.

Ruusunmarjapirtelö

2,5dl vaniljajäätelöä
1dl maitoa
1dl ruusunmarjasosetta

Sekoita ainekset keskenään sauvasekoittimella. Koristele pirtelön pinta ruusunmarjasoseella.

LISÄTIETOJA: http://www.ruususeura.fi/

Asiantuntija: PIRJO RAUTIO, ruusuharrastaja, Klaukkala

Toimittaja: KARITA LEHIKOINEN-STEDT

Akuutti - elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa!

Hillan ja Minnan Akuutti starttaa Radio Suomessa sunnuntaina 28.8.2016 klo 16.10

Muokattu 22.8.2016: Otsikko ja kuvat vaihdettu.