Hyppää pääsisältöön

Jussi Raittinen & Boys: Mä oon rock-kuningas

Jussi Raittisen uholaulussa pannaan järjestykseen liuta muita 70-luvun rockyrittäjiä: Badding, Muska, Danny, Pastori Pohjalainen ja Hurriganes.

Tietolaatikko

Mä oon rock-kuningas (King of Rock and Roll). Barnum, H. B. Craig, Bradford. Raittinen, Jussi (san).

Jussi Raittinen oli 1970-luvulla etunenässä virvoittamassa henkiin 50-luvun klassista rock and rollia.

Elton Johnin Crocodile Rockin suomalaisversiosta Krokotiili-rock tuli Jussin kääntämänä menestysbiisi sekä hänelle itselleen että Muska Babitzinille. Perässä listoille seurasi rock and rollia ja kantria sisältävä Mä tahdon rokata -albumi, joka ilmestyi vuonna 1973.

Haastattelussa Jussi ei pidä itseään erityisempänä lauluntekijäkykynä. "Rock-ruhtinas" on kuitenkin onnistunut tekemään persoonallisia käännöstekstejä, jotka sopivat hänelle itselleen.

Kappale Mä oon rock-kuningas on poimittu Little Richardin ohjelmistosta. Sen arviot kollegoista Jussi kehottaa ymmärtämään vitsiksi, vaikka "saattavat ne jonkun herkkää sydäntä vähän haavoittaakin".

Teksti: Jukka Lindfors

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto