Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Pitsakivi paistaa pohjan rapeaksi

Patukkatesti (copyright YLE/videokuvaa)Miten ihmeessä ravintolat saavat pitsojen pohjista niin rapeita? Kotona tehdyistä pitsoista ei tule ikinä niin rapeita - paitsi jos on kunnon apuväline, pitsakivi!

Pitsakivi ei selvästikään ole Suomessa vielä hitti, koska harva edes tietää mihin sitä käytetään. Pitsakivi on kivinen tai keraaminen paistoalusta, joka esilämmitetään tulikuumaksi paistoa varten. Pitsa saa kiven päällä paistuessaan ravintolamaisen rapsakan pohjan ja tasaisesti kypsyneet täytteet.

Testituotteiden joukossa myös luonnonkivi

Pitsakivet pääsivät kolmen raumalaislähtöisen kokkismiehen käsiteltäviksi. Tehtävänä oli löytää kivi, joka antaa rapsakimman pohjan ja on helpoin käsitellä. Kokit Teemu Laurell, Mikko Härkönen ja Jussi Kuuluvainen eivät olleet aikaisemmin tutustuneet paistokiviin, mutta epäilivät keraamisen pitsakiven jäävän heti kättelyssä kakkoseksi kilvassa aidon kivisen kiven kanssa.

- Tuntuu kyllä kuin kaakelinpalalta käsissä, vaikka kolmeen muuhun kiveen verrattuna erikoinen neliskulmainen muoto onkin plussaa, Mikko Häyrinen arvioi keraamista Bagesten-kiveä ensikosketuksen perusteella.

kermansavi hotpot (copyright YLE/videokuvaa)Testiin otettiin kotimaisilta valmistajilta vuolukivinen Hukka-Designin pitsakivi ja Kermansaven Hotpot sarjan Arina-pitsakivi. Ulkomaisilta valmistajilta löydettiin vain yksi kivi, tanskalainen Bagesten. Valikoima kaupoissa loppui lyhyeen, joten senkin nojalla oli keksittävä, mistä löydettäisiin neljäs kivi testattavaksi. Testiä varten teetettiin kiviveistämöllä tavallisesta kotimaisesta graniitista litteä ja massiivinen kivi.

Kivi uuniin ajoissa

Ennen taikinan kaulimista kannattaa sujauttaa kivi kylmään uuniin ja vääntää uuninviisari ainakin 250 asteeseen. Kaikki kivet graniitinpalaa lukuun ottamatta ovat niin kevyitä, että kiven siirtely onnistuu helposti ritilän avulla. Pitsakivi lämpenee uunia hitaammin, joten kannattaa odotella rauhassa ainakin 20 minuuttia.

kivi uunissa (copyright YLE/videokuvaa)Kiven käytön hankaluudet tulevat eteen, kun pehmeä pitsa täytyisi siirtää kätevästi tulikuuman kiven päälle. Hotpot Arinan mukana tulee kaksi pientä pitsalapiota, Bagestenin mukana yksi isompi lapio.

- Tämä Bagestenin lapio on aivan liian paksu, Mikko Häyrinen mittailee.

- Ei tämä nosto näilläkään kovin helposti käy, Jussi Kuuluvainen vertaa Hotpot Arinaan.

Hukka Pitsakiven mukana ei lapiota tule, mutta Teemu Laurell onnistuu pitsan siirtämisessä tavallisen leivinpaperin avulla lapiopoikia helpommin.

Ääni kertoo rapsakkuudesta

Pitsakivi lämmittää pohjaa tasaisesti ja imee pohjasta kosteutta. Näin vältetään kotona tehdyn pitsan tyypillinen valmistusvirhe: pohja jää raa’aksi, vaikka täytteet ehtivät palaa mustaksi. Pitsakiven kanssa kannattaa kuitenkin muistaa, että mitä ohuemmaksi pohjan onnistuu kaulia, sitä enemmän pitsa muistuttaa rapsakkaa ravintolatuotetta.

Ensimmäisenä uunista otettu Hotpotin kivi todistaa, että pitsakivi todellakin toimii.

Patukkatesti (copyright YLE/videokuvaa)- Ei tämä pohja kauheasti väriä ole ottanut, mutta rapsakkaa on, Teemu Laurell maistelee Hotpotin paistamaa pitsaa. Mikon mielestä pitsaa olisi kannattanut paistaa vielä minuutti-pari kauemmin.

Hukka Pizzakiven teho ei poikia miellytä. Graniitinlohkare tekee parempaa jälkeä, vaikka kiven nostoon tarvitaankin tavallista enemmän lihasvoimaa. Bagesten saa kolme kovaa innostumaan.

- Tää on rapsakka, mahtava meininki! Kuulee varmaan äänestäkin, Teemu naurahtaa.

Pitsanmuruset lentävät ympäri keittiötä, kun Bagestenin paistamaa pitsaa leikataan kahtia.

Tanskalaiseen laatuun voi luottaa

Kivi arvosana hinta
1. Bagesten 4+ 37,00 e
2. Kermansavi Hot Pot 3+ 53,00 e
3. Graniittimurikka 3 -
4. Hukka Pizzakivi 3- 26,00 e

Asteikko 1?5

testin voittaja (copyright YLE/videokuvaa)Voittajasta ei ole epäselvyyttä, tanskalainen Bagesten saa kokonaisarvosanan 4+ ja lyö toisena tulleen Kermansavi Hotpotin arinakiven. Jos Bagestenin mukana olisi tullut ohuempi pitsalapio, olisivat Kolme kovaa saattaneet antaa sille täydet pisteet. Bagesten sai kiitosta myös neliskulmaisesta muodostaan. Kotona pitsaa paistetaan harvoin yhdelle hengelle, joten neliskulmainen pohja mahdollistaa uunissa suurimman paistopinta-alan.

Graniittimurikka yllätti testaajat, se toimii jopa paremmin kuin kaupasta ostettu Hukka Pitsakivi. Jussin mielestä Hukka jättää nälkäiseksi, vaikka pitsaa paistettaisiinkin vain yhdelle hengelle. Esimerkiksi Kermansaven Hotpot arinakivi on pinta-alaltaan lähes kaksi kertaa niin suuri kuin Hukka.

hukka pizzakivi (copyright YLE/videokuvaa)- Hukka on yksinkertaisesti liian pieni kivi, joten ei siitä 26 euroa kannata maksaakaan. En lähtisi kotona tekemään noin pienellä kivellä pitsaa, koska se vaatii liikaa vaivannäköä.

- Hotpot on liian kallis lopputulokseen nähden, ennemmin lämmittäisin uuninpellin tulikuumaksi ja paistaisin sillä, Teemu Laurell laskeskelee.

Graniitinmurikan hintaa on vaikea määritellä. Kannattaa pitää silmät auki ihan kotipuutarhassakin, koska parhaassa tapauksessa kivi voi löytyä yllättävän läheltä ja ihan ilmaiseksi.

Turkka Huhtala / TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.