Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Pohja on matossa pintaakin tärkeämpi

mattoja (copyright YLE/videokuvaa)Laatujätkä etsii kestäviä, laadukkaita tuotteita kaiken sen roinan keskellä, joka hajoaa käsiin alta aikayksikön. Hinta ja merkkikään kun eivät enää takaa laatua! Vuorossa tuftattu matto.

Tuftatut matot ovat hyvin suosittuja, mutta niitä on moneen lähtöön. Tuftaus on tekotekniikka, jossa karva ammutaan pyssyllä lenkiksi pohjakankaan läpi. Taideteollisen korkeakoulun kudottujen kankaiden lehtori Maarit Salolainen tietää, minkälainen matto kestää varmimmin kovassa käytössä.

- Katso, että pohja on tehty tarpeeksi hyvin. Pohjassa on oltava joko erillinen kangas tai muovi, joka on laminoitu pintaan. Pohjustus takaa sen, että nukat eivät irtoa helposti. Tuftattu matto vaatii kunnon liiman maton takapuolelle.

- Taustakankaan eli pohjustuksen on hyvä olla polyesteriä tai puuvillaa, jotta se ei hioudu puhki. Hyvä taustakangas on erittäin tiivis ja tuntuu napakalta. Pyörittele ja sormeile mattoa pohjasta kaupassa.

- Jos matossa on pohjustuskangas, ei nukan sidonta näy nurjalle puolelle mitenkään. Matto on altis repeytymään, jos ei pohjustusta ole.

- Kokeile nyppäistä maton nukkaa kevyesti kaupassa. Jos karva lähtee heti irti, niin matto on huonolaatuinen.

matto (copyright YLE/videokuvaa)- Materiaaleista luonnonkuidut patinoituvat kauniisti. Esimerkiksi marokkolaiset villanukkamatot ovat kauniita kuluneinakin, toisin kuin tekokuitumatot. Villa on hyvä mattomateriaali: se on ekologinen ja hylkii likaa ja vettä. Sitä ei tarvitse käsitellä kemikaaleilla. Villa myös imee erinomaisesti kosteutta. Lian hylkivyys liittyy myös kestävyyteen – mattoa ei tarvitse puhdistaa niin usein ja matto pysyy siistinä pitkään!

- Villa on myös raskas materiaali. Tekokuituiset, esim. polyamidi-nukkamatot ovat kevyitä vaihtoehtoja, eivätkä nekään huonoja vaihtoehtoja ole erityisesti esimerkiksi koiraperheisiin. Eläinperheessä tiivis villamatto on jopa hankala, koska hiekanjyvät saattavat mennä mattoon sisään ja hiertää kuituja.

- Lyhytnukkainen matto on vähemmän altis repeämään ja venymään. Mitä lyhyempi nukka, sitä napakammin nukka myös pysyy pystyssä. Pidemmät nukat menevät lakoon. Laossa oleva lanka on hiertyy ja menee poikki herkemmin.

mattoa hommaamassa (copyright YLE/videokuvaa)- Joskus tuftausjälki jätetään lenkiksi, joskus lenkki leikataan auki. Lenkki on kestävyyden kannalta parempi. Tosin lenkkikin voi löystyä: kokeile kaupassa, ja jos löystyy heti, niin ei hyvä.

- Tuftatuissa matoissa eivät näy pikkuroskat kovin helposti. Jos kuosi on meleerattu, niin matto pysyy siistin näköisenä vieläkin pidempään.

- Villamatto päästää ensimmäisen parin käyttökuukauden aikana hirveästi nukkaa, Sitä ei pidä pelästyä, nukkaantuminen kuuluu asiaan ja loppuu aikanaan. Nukkaisuus tulee tuftauksesta, nukka on irtokuitua.

- Katso kaupassa myös maton reunoja. Reunojen tulee olla kantattu siististi polyamidi- tai polyesterinauhalla (kevyemmissä polyamidimatoissa ei ole kanttausta). Joissain matoissa on ketjukanttaus eli reuna on huoliteltu yli, joka alkaa helposti purkautua. Nauhakanttaus on ketjukanttausta parempi.

Maarit (copyright YLE/videokuvaa)Maarit Salolainen muistuttaa, että niin kuin kaikissa muissakin tuotteissa, myös kodintekstiileissä hoito vaikuttaa kestävyyteen. Säännöllinen imurointi, tuuletus, tahranpoisto välittömästi puhtaalla kostealla liinalla pitävät maton siistinä, eikä sitä saa päästää liian likaiseksi. Polyamidimaton voi vesipestä, luonnonkuidut pestään pesulassa.

TV1 Kuningaskuluttaja / Noora Hirn

Lue aiemmat Laatujätkä-jaksot
Kävelykengät
Pölynimurit
Digikamerat
Tennarit
Pyykkikone
T-paita
Grilli

*******
Laatujätkä etsii kestäviä, laadukkaita tuotteita kaiken sen roinan keskellä, joka hajoaa käsiin heti tai viimeistään takuuajan päättymisen jälkeen. Asiantuntijoiden vinkit auttavat laatutuotteiden löytämisessä tänä aikana, jolloin merkki, hinta ja ostopaikkakaan eivät enää takaa laatua.
16-osaisessa sarjassa käsitellään koko syksyn ajan jokaisesta kodista löytyviä tavaroita kodinkoneista vaatteisiin ja kenkiin ja huonekaluista viihde-elektroniikkaan. Aiemmin sarjassa on käsitelty grillit, trikoo-t-paidat, pyykkikoneet, tennarit, digikamerat, pölynimurit ja kävelykengät.
*******

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.