Hyppää pääsisältöön

J. Karjalainen Yhtyeineen livenä Q-klubissa

J. Karjalainen Yhtyeineen esittää hitit Hän ja Sekaisin. Orkesterinjohtaja kertoo myös Mikko Kuustoselle, miten lauluja tehdään.

Tietolaatikko

Hän. Säv. ja san. J. Karjalainen. Levytys: Lumipallo 1988.
Sekaisin. Säv. ja san. J. Karjalainen. Levytys: Varaani 1986.

Mustat Lasit -yhtyeen hajottua vuonna 1989 J. Karjalainen perusti tuekseen uuden, pienemmän kokoonpanon. Alkuperäinen Linjattomat-nimi muuttui pian tanssiorkesteriperinteeseen viittaavaan Yhtyeineen-muotoon.

Mukaan tulivat aluksi Mustissa Laseissa soittaneet Janne Haavisto ja Mikko Lankinen sekä basisti Pekka Gröhn. Myöhemmin bändiin värvättiin myös urkuri Matti Pitsinki.

J. Karjalainen kertoo haastattelussa hävenneensä ensimmäisiä suomenkielisiä laulutekeleitään. Hän väsäsi niitä silti hampaat irvessä, koska oli vakuuttunut sen olevan oikea tie.

Kantaaottavien tekstien kirjoittaminen ei ole Karjalaisesta tuntunut luontevalta. Hänen ainoa "osallistuva" laulunsa otti kantaa virsikirjauudistukseen.

J. Karjalainen Yhtyeineen -kokoonpano kuopattiin vuonna 1994, minkä jälkeen Karjalainen jatkoi Electric Sauna -projektin parissa.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto