Hyppää pääsisältöön

Mike Monroe otti vaarin isän neuvosta

Vuonna 1979 Matti Fagerholm pakkasi levynsä lätkäkassiin ja lähti luokkaretkelle Tukholmaan. Perillä hän hyvästeli kaverinsa ja treffasi Antti Hulkon Karlaplanilla. Alkoi esi-Hanoin aika.

Tietolaatikko

Helsingissä vuonna 1962 syntynyt Mike Monroe eli Matti "Macke" Fagerholm perusti Hanoi Rocksin vuonna 1979 yhdessä Nasty Suiciden ja Stefan Piesnackin kanssa. McCoy liittyi bändiin vuotta myöhemmin.
Bändi hajosi vuonna 1985 mutta palasi yhteen 2001. Vuoden 2008 lokakuussa yhtye ilmoitti lopettavansa toiminnan kevään 2009 aikana.

Nykyisin Mike Monroena tunnettu Fagerholm oli tehnyt uravalintansa jo varhain.

— Kahdeksanvuotiaana päätin tulla joko radiokuuluttajaksi tai rocklaulajaksi. Pena (radiokuuluttaja Pentti Fagerholm) sanoi, että sun "s" on liian pehmeä suomen kieleen, joten that´s easy, musta tuli rocklaulaja, Monroe sanoo.

Fagerholm ja Hulkko olivat tavanneet ensimmäisen kerran vuonna 1976 Töölön kirkon kellarin "Pärinäpirtissä", missä tuleva McCoy treenasi silloisen bändinsä kanssa.

1980-luvun alussa ei suomalaisia bändejä ei vielä ollut totuttu näkemään maailmalla eikä avoimesti pois Suomesta pyrkineiden rokkareiden arvostus ollut kummoista.

— Mehän aina kelattiin ittemme kansainvälisenä bändinä. Meitä haukuttiin homonarkkareiks, kunnes saatiin nimeä ulkomailla, Monroe muistelee Hanoin alkuaikoja.

— Meidän päämäärähän oli painua ulos Suomesta ja Skandinaviasta niin kauas kun mahdollista, ekaks, sitku menestystä tuli niin siinä vaiheessa me oltiinkin jo suomipoikia, hän toteaa arvostuksen muuttumisesta.

Teksti: Petra Himberg

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto