Hyppää pääsisältöön

Mike Monroe otti vaarin isän neuvosta

Vuonna 1979 Matti Fagerholm pakkasi levynsä lätkäkassiin ja lähti luokkaretkelle Tukholmaan. Perillä hän hyvästeli kaverinsa ja treffasi Antti Hulkon Karlaplanilla. Alkoi esi-Hanoin aika.

Tietolaatikko

Helsingissä vuonna 1962 syntynyt Mike Monroe eli Matti "Macke" Fagerholm perusti Hanoi Rocksin vuonna 1979 yhdessä Nasty Suiciden ja Stefan Piesnackin kanssa. McCoy liittyi bändiin vuotta myöhemmin.
Bändi hajosi vuonna 1985 mutta palasi yhteen 2001. Vuoden 2008 lokakuussa yhtye ilmoitti lopettavansa toiminnan kevään 2009 aikana.

Nykyisin Mike Monroena tunnettu Fagerholm oli tehnyt uravalintansa jo varhain.

— Kahdeksanvuotiaana päätin tulla joko radiokuuluttajaksi tai rocklaulajaksi. Pena (radiokuuluttaja Pentti Fagerholm) sanoi, että sun "s" on liian pehmeä suomen kieleen, joten that´s easy, musta tuli rocklaulaja, Monroe sanoo.

Fagerholm ja Hulkko olivat tavanneet ensimmäisen kerran vuonna 1976 Töölön kirkon kellarin "Pärinäpirtissä", missä tuleva McCoy treenasi silloisen bändinsä kanssa.

1980-luvun alussa ei suomalaisia bändejä ei vielä ollut totuttu näkemään maailmalla eikä avoimesti pois Suomesta pyrkineiden rokkareiden arvostus ollut kummoista.

— Mehän aina kelattiin ittemme kansainvälisenä bändinä. Meitä haukuttiin homonarkkareiks, kunnes saatiin nimeä ulkomailla, Monroe muistelee Hanoin alkuaikoja.

— Meidän päämäärähän oli painua ulos Suomesta ja Skandinaviasta niin kauas kun mahdollista, ekaks, sitku menestystä tuli niin siinä vaiheessa me oltiinkin jo suomipoikia, hän toteaa arvostuksen muuttumisesta.

Teksti: Petra Himberg

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto