Hyppää pääsisältöön

Mike Monroe otti vaarin isän neuvosta

Vuonna 1979 Matti Fagerholm pakkasi levynsä lätkäkassiin ja lähti luokkaretkelle Tukholmaan. Perillä hän hyvästeli kaverinsa ja treffasi Antti Hulkon Karlaplanilla. Alkoi esi-Hanoin aika.

Tietolaatikko

Helsingissä vuonna 1962 syntynyt Mike Monroe eli Matti "Macke" Fagerholm perusti Hanoi Rocksin vuonna 1979 yhdessä Nasty Suiciden ja Stefan Piesnackin kanssa. McCoy liittyi bändiin vuotta myöhemmin.
Bändi hajosi vuonna 1985 mutta palasi yhteen 2001. Vuoden 2008 lokakuussa yhtye ilmoitti lopettavansa toiminnan kevään 2009 aikana.

Nykyisin Mike Monroena tunnettu Fagerholm oli tehnyt uravalintansa jo varhain.

— Kahdeksanvuotiaana päätin tulla joko radiokuuluttajaksi tai rocklaulajaksi. Pena (radiokuuluttaja Pentti Fagerholm) sanoi, että sun "s" on liian pehmeä suomen kieleen, joten that´s easy, musta tuli rocklaulaja, Monroe sanoo.

Fagerholm ja Hulkko olivat tavanneet ensimmäisen kerran vuonna 1976 Töölön kirkon kellarin "Pärinäpirtissä", missä tuleva McCoy treenasi silloisen bändinsä kanssa.

1980-luvun alussa ei suomalaisia bändejä ei vielä ollut totuttu näkemään maailmalla eikä avoimesti pois Suomesta pyrkineiden rokkareiden arvostus ollut kummoista.

— Mehän aina kelattiin ittemme kansainvälisenä bändinä. Meitä haukuttiin homonarkkareiks, kunnes saatiin nimeä ulkomailla, Monroe muistelee Hanoin alkuaikoja.

— Meidän päämäärähän oli painua ulos Suomesta ja Skandinaviasta niin kauas kun mahdollista, ekaks, sitku menestystä tuli niin siinä vaiheessa me oltiinkin jo suomipoikia, hän toteaa arvostuksen muuttumisesta.

Teksti: Petra Himberg

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto