Hyppää pääsisältöön

Ministerin mielenkiintoinen tiedotuspolitiikka

Osallistuin keskiviikkona varsin poikkeukselliseen ministeri Paavo Väyrysen tiedotustilaisuuteen. Tilaisuudella oli kaksi aihetta. Toinen oli kutsun mukaan tämä: ”ministeri Väyrynen kommentoi viime viikkoisen Namibian matkan valossa YLE:n MOT-ohjelman 6. lokakuuta esittämiä väitteitä liittyen EPA-kauppasopimuksiin sekä Namibian ja Suomen välisiin suhteisiin.”
 
Väyrynen toi tiedotustilaisuudessa esiin sen verran outoja väitteitä omasta ohjelmastani erityisesti ja MOT:sta yleensä, että pitänee selvittää asiaa vielä tässä.
 
Väyrysen mukaan Namibian pääministeri oli pahoitellut ohjelmaa Väyrysen käydessä Namibiassa. Pääministeri Nahas Angula esitti ohjelmassa hyvin kriittisiä kommentteja liittyen EU:n ja kehitysmaiden välisiin kauppasopimusneuvotteluihin. Samanlaista kritiikkiä hän on esittänyt myös afrikkalaisissa medioissa. Mielenkiintoista, että juuri Suomen tv:ssä esitetty ohjelma (jonka käsikirjoitukseen pääministeri Angula oli Väyrysen mukaan perehtynyt) sai Angulan katumapäälle.
 
Pyysin myös ministeri Väyryseltä haastattelua ohjelmaa varten. Hän kieltäytyi aikataulusyihin vedoten. Tiedotustilaisuudessaan hän kuitenkin kertoi, että kieltäytymisen syy on se, että hän ”kyllä tietää miten näitä MOT-ohjelmia tehdään”. Korostettakoon nyt vielä tässä, että tämänkin ohjelman tekoon liittyi toimittajan kuukausia kestänyt perehtyminen monimutkaiseen EPA-kauppaneuvottelukäytäntöön, lukuisia kotimaisten ja ulkomaisten asiantuntijoiden taustahaastatteluja, eri maiden kokemuksien selvittämistä jne. Sen jälkeen tehtiin haastettelut.
 
Väyrysen haastattelu tapahtui lopulta hänen erään tiedotustilaisuutensa lopuksi. Eilisessä tiedotustilaisuudessa ministeri Väyrynen tuntui olevan erityisen tuohtunut siitä, että hänelle ei ollut ennalta kerrottu, että haastattelussa käsiteltäisiin Namibiaa. (Vain yksi kysymys koski Namibiaa, jonka pääministerin Väyrynen oli muutamaa kuukautta aiemmin Suomessa tavannut).
 
Väyrynen kritisoi keskiviikkoisessa tiedotustilaisuudessaan mm. sitä, että ohjelmaan oli otettu mukaan hänen lausuntonsa, josta kävi ilmi, ettei hän muistanut mitä oli puhunut kauppasopimusneuvotteluista Namibian pääministerin kanssa. Tuolloin, haastattelun jälkeen, Väyrynen vielä pahoitteli minulle, ettei ollut voinut valmistautua kysymyksiin. Eilisessä tiedotustilaisuudessa ääni oli toinen: ”Ohjelmassa annettiin ymmärtää, että minä en tiedä. Kyllä minä tiedän”, Väyrynen ilmoitti..
 
Asiavirheitä Väyrynen ei pyrkinytkään osoittamaan ohjelmassa. Hän ei ole ollut toimitukseen yhteydessä ohjelman jälkeen eikä vaatinut minkäänlaista oikaisua. Tiedotustilaisuudessa hän toi esiin, että ohjelma oli hänen mielestään huono, hänellä ”olisi siitä paljonkin negatiivista sanottavaa”, se oli hänen mielestään vääristellen leikattu, ja että hänen mielestään oli väärin, että Namibia oli otettu ohjelmassa (ainoaksi) esimerkkimaaksi.
 
Ministeri Väyrysellä on täysi oikeus olla pitämättä ohjelmasta – tai olla eri mieltä namibialaisten esittämästä kritiikistä. Julkisen tiedotustilaisuuden järjestäminen ulkoministeriön tiloissa yhden ohjelman haukkumiseksi on mielestäni kuitenkin kyseenalaista käytöstä ministeriltä. Sen voi tulkita myös yritykseksi rajoittaa tiedotusvälineiden sananvapautta. Onneksi tapaus on toistaiseksi poikkeus.
 
Paavo Väyrysen haastattelu 6.10 lähetettyä ohjelmaa varten löytyy purettuna MOT:n nettisivulta.