Hyppää pääsisältöön

Neiti Julie

Tauno Palo ja Kyllikki Forssell ovat päärooleissa August Strindbergin "naturalistisessa murhenäytelmässä", joka kuvaa jännitteistä rakkaussuhdetta juhannusyössä.

Tietolaatikko

Rooleissa: Neiti Julie - Kyllikki Forssell. Jean, kamaripalvelija - Tauno Palo. Kristin, keittäjätär - Rauha Rentola.
Tauno Palo esitti Jeania ensimmäisen kerran Kansallisteatterin Neiti Juliessa vuonna 1948.

Neiti Julie (1888) on ehkä Stringbergin useimmin esitetty näytelmä. Aikalaiset pitivät sitä karkeana ja paheellisena.

Kaksi kustantajaa kieltäytyi painamasta tekstiä, ja ensiesitykset Tanskassa ja Ruotsissa jouduttiin pitämään suljetuissa näytöksissä.

Näytelmässä kaksi erilaista ihmistä ja kaksi erilaista yhteiskuntaluokkaa törmää yhteen juhannusyönä.

Neiti Julie on kreivin avioton tytär, jonka aateliton äiti on kasvattanut miehiä vihaavaksi poikatytöksi. Hän hullaantuu isänsä palvelijaan, ja tanssiinkutsu johtaa viettelyyn tämän huoneessa.

Palvelija Jean nöyristelee isäntänsä edessä, mutta haaveksii yhteiskunnallisesta noususta ja omasta hotellista. Käytännöllinen miekkonen on valmis hylkäämään Julien, kun tämä osoittautuu varattomaksi.

Julie sitä vastoin uskoo aatelisiin ihanteisiin: menetettyään kunniansa Jeanin kanssa hän ei enää tahdo elää.

Hän luovuttaa isältään varastamansa rahat Jeanille, mutta anelee palvelijaa lopulta suggeroimaan hänet itsemurhaan, jota ei uskaltaisi muuten tehdä.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto