Hyppää pääsisältöön

Neiti Julie

Tauno Palo ja Kyllikki Forssell ovat päärooleissa August Strindbergin "naturalistisessa murhenäytelmässä", joka kuvaa jännitteistä rakkaussuhdetta juhannusyössä.

Tietolaatikko

Rooleissa: Neiti Julie - Kyllikki Forssell. Jean, kamaripalvelija - Tauno Palo. Kristin, keittäjätär - Rauha Rentola.
Tauno Palo esitti Jeania ensimmäisen kerran Kansallisteatterin Neiti Juliessa vuonna 1948.

Neiti Julie (1888) on ehkä Stringbergin useimmin esitetty näytelmä. Aikalaiset pitivät sitä karkeana ja paheellisena.

Kaksi kustantajaa kieltäytyi painamasta tekstiä, ja ensiesitykset Tanskassa ja Ruotsissa jouduttiin pitämään suljetuissa näytöksissä.

Näytelmässä kaksi erilaista ihmistä ja kaksi erilaista yhteiskuntaluokkaa törmää yhteen juhannusyönä.

Neiti Julie on kreivin avioton tytär, jonka aateliton äiti on kasvattanut miehiä vihaavaksi poikatytöksi. Hän hullaantuu isänsä palvelijaan, ja tanssiinkutsu johtaa viettelyyn tämän huoneessa.

Palvelija Jean nöyristelee isäntänsä edessä, mutta haaveksii yhteiskunnallisesta noususta ja omasta hotellista. Käytännöllinen miekkonen on valmis hylkäämään Julien, kun tämä osoittautuu varattomaksi.

Julie sitä vastoin uskoo aatelisiin ihanteisiin: menetettyään kunniansa Jeanin kanssa hän ei enää tahdo elää.

Hän luovuttaa isältään varastamansa rahat Jeanille, mutta anelee palvelijaa lopulta suggeroimaan hänet itsemurhaan, jota ei uskaltaisi muuten tehdä.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto