Hyppää pääsisältöön

Tauno Palo perheen parissa

"Tauno laulaa kylvyssä ja ruokaa laittaessaan. Tauno laulaa itselleen ja koiralle, mutta ei minulle", väittää näyttelijälegendan puoliso Kirsti Ortola.

Vuonna 1973 tehdyssä henkilökuvassa Tauno Palo rallattelee kansanlauluja läheisilleen, kokkaa keittiössä ja kalastelee kesämökillä.

Ruuanlaiton hän joutui aloittamaan kuusivuotiaana Brännäsin perheen köksänä. Yllättäen siitä tuli harrastus.

Kokkaamisessa Palo ei käytä keittokirjaa. Sitä enemmän on käyttöä "mielikuvitukselle ja kauniille ajatuksille".

Kun vanhimmat lapset olivat pieniä, Tauno Palo ei ehtinyt olla kotona paljoakaan. Vuonna 1973 hän jäi eläkkeelle, ja aikaa oli vaikka kansanlaulujameihin jälkikasvun kera.

Säestävänä yhtyeenä toimivat pojat Pertti, Martti ja Jukka-Pekka Palo - kaikki näyttelijöitä isänsä tavoin.

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto