Hyppää pääsisältöön

Marsilaiset hyökkäävät

Orson Wellesin 30.10.1938 ohjaama radiokuunnelma Maailmojen sota sai laajat kuulijajoukot uskomaan, että marsilaisten hyökkäys oli alkanut. Peter von Bagh kertoo kuunnelmasta ja sen herättämistä reaktioista 35 vuotta ensilähetyksen jälkeen.

Howard Kochin kirjoittama kuunnelma perustui H. G. Wellsin vuonna 1898 julkaistuun romaaniin Maailmojen sota. Kirja kuvaa valloitushaluisten avaruusolentojen invaasiota Englantiin.

Kuunnelma lähetettiin sunnuntai-iltana klo 20–21, jolloin noin kuusi miljoonaa kuulijaa istui vastaanottimien ääressä.

Ohjelma muistutti normaalia sävelradiolähetystä, jonka keskeyttävät yhä hälyttävämmiksi kehittyvät uutistiedotukset.

Lähetystiedoissa ja ohjelman alussa tähdennettiin, että kyseessä on nimenomaan kuunnelma. Silti monet uskoivat kaiken todeksi. Seuraavina päivänä lehdet kertoivat tuhansien paenneen kodeistaan ja joidenkin saaneen sydänkohtauksen tai tehneen itsemurhan.

Jälkikäteen lehtiuutisointia ja arvioita yli miljoonasta paniikkiin joutuneesta on pidetty liioiteltuna, mutta joka tapauksessa kuunnelma ilmeisesti uskottiin laajalti todeksi. Se on usein mainittu malliesimerkkinä radion mahdista, faktan ja fiktion sekoittamisesta tai joukkohysterian synnyttämisestä.

Teksti: Jukka Lindfors

Tekijänoikeussyistä ohjelman kuuntelu on rajattu Suomeen.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto