Hyppää pääsisältöön

Marsilaiset hyökkäävät

Orson Wellesin 30.10.1938 ohjaama radiokuunnelma Maailmojen sota sai laajat kuulijajoukot uskomaan, että marsilaisten hyökkäys oli alkanut. Peter von Bagh kertoo kuunnelmasta ja sen herättämistä reaktioista 35 vuotta ensilähetyksen jälkeen.

Howard Kochin kirjoittama kuunnelma perustui H. G. Wellsin vuonna 1898 julkaistuun romaaniin Maailmojen sota. Kirja kuvaa valloitushaluisten avaruusolentojen invaasiota Englantiin.

Kuunnelma lähetettiin sunnuntai-iltana klo 20–21, jolloin noin kuusi miljoonaa kuulijaa istui vastaanottimien ääressä.

Ohjelma muistutti normaalia sävelradiolähetystä, jonka keskeyttävät yhä hälyttävämmiksi kehittyvät uutistiedotukset.

Lähetystiedoissa ja ohjelman alussa tähdennettiin, että kyseessä on nimenomaan kuunnelma. Silti monet uskoivat kaiken todeksi. Seuraavina päivänä lehdet kertoivat tuhansien paenneen kodeistaan ja joidenkin saaneen sydänkohtauksen tai tehneen itsemurhan.

Jälkikäteen lehtiuutisointia ja arvioita yli miljoonasta paniikkiin joutuneesta on pidetty liioiteltuna, mutta joka tapauksessa kuunnelma ilmeisesti uskottiin laajalti todeksi. Se on usein mainittu malliesimerkkinä radion mahdista, faktan ja fiktion sekoittamisesta tai joukkohysterian synnyttämisestä.

Teksti: Jukka Lindfors

Tekijänoikeussyistä ohjelman kuuntelu on rajattu Suomeen.