Hyppää pääsisältöön

Matkalla tunturien maassa

Kesän väriloisto ja talven hohtavat hanget ovat aina kiehtoneet Lapin kävijöitä. Jo 50-luvulla matkailu oli alueen asukkaille myös merkittävä elinkeino tai ainakin leivän lisä.

Vuonna 1956 valmistuneessa matkailufilmissä mainostetaan, että paras tapa päästä Lappiin on matkustaa junalla Rovaniemelle, jonne pari vuotta aiemmin oli valmistunut uusi rautatieasemakin.

Rovaniemellä ”etelän eläjää” odotti legendaarinen Hotelli Pohjanhovi, joka sodan jälkeen rakennettiin uudelleen. Pohjoista kohti pääsi parhaiten linja-autoilla, koska yksityisautoja oli tuohon aikaan vielä vähän.

Kalastus, erämaamatkailu, kullanhuuhdonta ja talvella hiihto ovat aina olleet Lapin vetonauloja. ”Ja Lapissa on jo nyt tarjolla useita tunturihiihtokeskuksiakin”, muistaa matkailufilmin selostaja mainostaa tämän päivän massaturismia ennakoiden.

Teksti: Reijo Perälä