Hyppää pääsisältöön

Tv-historiamme alkoi Pöystin ohjauksessa

Ensimmäisen suomalainen tv-lähetyksen 24.5.1955 kokosi, ohjasi ja juonsi Lasse Pöysti. Elokuvissa esiintymään tottunut Pöysti sai ohjelman jälkeen kritiikkiä siitä, ettei hän ollut katsonut kohti kameraa.

Pöysti oli pyydetty tehtäviin varsin lyhyellä varoitusajalla. Teatteri - ja elokuvataustasta oli hänelle onneksi suurta hyötyä niin käsikirjoituksen kuin kamera-ajojenkin suunnittelussa.

Yhdellä kameralla kuvattu lähetys saatiin kunnialla läpi ja tekijät olivat tulokseen ihan tyytyväisiä. Siitä, miten moni katsoja lähetyksellä oli, ei ole varmaa tietoa. Vastaanottimia nimittäin laskettiin olleen vain viisitoista.

Alkuaikojen tv-kuvauksista Pöysti on jäänyt kaipaamaan kameroissa käytettyjä nk. optiikkarevolvereita, joista esiintyjä näki helposti, milloin kuvattiin lähikuvia ja milloin ei.

Optiikkarevolveri auttoi näyttelijää, se vastasi yleisöä, nykyiset zoomit ovat kuin mikkejä.― Lasse Pöysti

Pöystille tarjottiin aikanaan myös ensimmäistä tv-fiktion päällikön paikkaa, mutta koska sopimus ei olisi sallinut hänelle samanaikaisesti näyttelijäntöitä "nurkkateattereissa", sai se paikka jäädä, vaikka siinä olisi saanutkin oman työpöydän.

Tätä nähtiin ensimmäisessä lähetyksessä

Ensimmäinen lähetys oli runsaan tunnin mittainen ja siinä nähtiin mm. hypnotisointiesitys, tv-kerhosta kertova lyhytelokuva, Armi ja Gil -parodia ruotsiksi, Mona Leon nukketeatteria ja Erkki Harjaman säätiedotus. Musiikkina kuultiin mm. Helena Vinkan laulelmia musikaaleista, Kipparikvartettia sekä Rauha Rentolan ja Maikki Länsiön soittoa ja laulua.

Kuvauksesta vastasivat lähinnä Radioinsinööriseuran vanhat konkarit, teekkarit alkoivat kuvata vasta seuraavissa lähetyksissä. Käsikirjoitus ja kuvauksissa käytetty teollisuuskamera ovat nähtävissä Tekniikan museossa.

Lue lisää:

Kokeellinen tv-lähetys (1954).

Teekkarit tv-pioneereina

Ilman innovatiivisia teekkareita olisi Suomen tv-historia alkanut vasta reippaasti myöhemmin. Radioinsinöörien tv-kerho perustettiin 16.9.1954. Toiminta aloitettiin lähetinlaitteiden rakentamisella.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto