Hyppää pääsisältöön

Kultainen salonki puhuu luksuksesta

Uudet city-julkkikset ja vanhemman polven jet-setterit pohtivat ylellisyyden olemusta keskellä kulutusjuhlistaan kuulua 1980-lukua.

Sosiologi Jeja-Pekka Roosin mukaan ylellisyys on demokraattisessa yhteiskunnassa tullut muidenkin kuin yläluokan ulottuville.

Monissa puheenvuoroissa koko luksuksen käsite pyritään kuitenkin kiistämään tai ainakin suhteellistamaan: eräänkin puhujan mukaan "spagettiannos on luksusta puliukolle".

Ohjelman aikana ei väitellä ainoastaan kulutuksesta, tyylistä ja tasapäisyydestä vaan kiivaillaan myös todellisuuden olemuksesta. Keskustelua käydään asiaankuuluvan prameissa studiolavasteissa. Välillä esitellään hienoja vaatteita, loistoautoa ja luksuslomia.

Mukana ovat mm. City-lehden takapirut Lauri Nykopp ja Kim Weckström, suunnittelija Iisa Kukkapuro, klubijulkkis Hantta Krause, ravintoloitsija Timo T. Kaukonen, yrittäjä Katriina Wuoristo sekä PinUps-yhtyeen Pete Eurooppa ja Sally Flesh.

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto