Hyppää pääsisältöön

Pentti Iisalo - ritari mieheksi

Kun Pentti Iisalo syksyllä 1941 nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi, tarkoitti se käytännössä vaaran kasvua hänen omassa elämässään. Myöhemmin se toi mukanaan julkisuutta.

Tietolaatikko

Toijalassa vuonna 1920 syntynyt Iisalo oli ammatiltaan metsänhoitaja ja sotilasarvoltaan kapteeni.
Talvisodan syttyessä 19-vuotias suojeluskuntakorpraali. Keväällä 1940 hänet lähetettiin Länsi-Kannakselle, missä hän osallistui mm. taisteluun Kiuskerin majakkasaaresta.
Jatkosodassa vänrikki Iisalo eteni Laatokalle asti, mistä hän siirtyi Kannakselle Räisälään. 18.8.1941 Tiurin sillalla käydyssä taistelussa hän onnistui turvaamaan omiensa selustan ottamalla käyttöön vihollisen 45 mm:n panssarintorjuntatykin.
1.10.1941 ylipäällikkö Mannerheim myönsi hänelle Mannerheim-ristin. Iisalo oli järjestyksessään 16. ritari. Mannerheim-risti myönnettiin aikanaan 191 sotilaalle. Heistä elossa ovat enää Onni Määttänen, Heikki Nykänen ja Tuomas Gerdt.

Hyväntuulinen Iisalo (1920-2008) vieraili Nybergin ohjelmassa itsenäisyyspäivän alla vuonna 2006.

— Kyllähän se tiedettiin, että idässä meillä on ollut vihollinen jo 500 vuotta. Kyllä se oli ihan luonnollista taistella sitä vastaan, Iiisalo muistelee suhtautumista sotaan itänaapuria vastaan.

Entä mitä mieltä hän on tämän päivän Venäjästä?

— Onhan se selvää, että Venäjäkin eurooppalaistuu, mutta se näyttää vievän muutaman sukupolven, hän miettii.

2000-luvun Suomessa asiat ovat hänen mukaansa hyvin, kenties jopa liian hyvin.

— Suuremmat arvot tahtovat jäädä toiseksi, mammonan palvonta alkaa olla liian suurta, kaikkialla maailmassa. Sillä niinhän se on, että liikalihavuus tuottaa maailmassa paljon enemmän potilaita kuin sodat, paljon nähnyt veteraani sanoo.

Pentti Iisalo sai sydänkohtauksen 28.10.2008 kesken keskustelutilaisuuden kotikaupungissaan Lahdessa. Hänet kiidätettiin sairaalaan, missä hän kuoli kaksi päivää myöhemmin. Iisalo oli kuollessaan 88-vuotias.

Teksti: Petra Himberg

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto