Hyppää pääsisältöön

Suurperheen ruoka arjessa ja juhlissa

Tiia Hasa. Kuva: Rita Trötschkes, YLE.

Tiia Hasa on kuuluttanut tv-ohjelmia jo 17 vuoden ajan. Hän esittelee katsojille uudet avaukset ja tutut sarjat houkuttelevasti. Hän sanoo katsoneensa mielenkiinnolla ulkomaista sarjaa ”Makujen matkassa”.

 Tiia Hasa suhtautuu ruuanlaittoon mutkattomasti ja suunnitelmallisesti.


- Ostan kerralla suuren määrän lihaa, josta sitten valmistan makaronilaatikkoa, lihapullia, keittoa ja pihvejä. Ruuan tulee olla sellaista, josta 14-, 12-, 8- ja 5-vuotiaat lapset pitävät. Lasten mielestä äidin jauhelihapihvien tulee maistua aina samanlaiselta, mutta itse kaipaan joskus vaihtelua makuihin, sanoo Tiia Hasa.

 

Yhteinen ruokailu on mahdotonta

kuva: Rita Trötschkes - Viikoittainen aikataulutuksemme on aikamoinen, sillä aina joku perheenjäsenistä on treeneissä, harrastuksen parissa tai työssä.


- Yhteisen ruoka-ajan järjestäminen voi olla oikea stressin aihe. En pidä siitä, että perheitä syyllistetään siitä, ellei yhteisen ruokailuun ole kerta kaikkiaan aikaa. Lasten kanssa voi tehdä muutakin kuin syödä yhdessä. Meidän perhe kokoontuu yhteiselle iltapalalle, kuvailee Tiia Hasa.


Hän sanoo suhtautuvansa ruokaan toisin kuin ennen. – Sitähän sanotaan, että iän myötä ruoka tulee tärkeämmäksi. Nuorena ruoka ei ollut minulle tärkeää. Sitä vain söi elääkseen. Onneksi en vielä elä syödäkseni, nauraa kaunis ja hoikka Tiia Hasa.


- Perheemme syö pääosin terveellistä ja rasvatonta kotiruokaa jo senkin vuoksi, että mieheni on entinen kilpaurheilija ja hyvin liikunnallinen. Meillä syödään harvoin ranskanperunoita ja chipsejä. Emmekä ole myöskään suuria kulinaristeja.  

 

Perhejuhlat yhdistävät

Karkkeja ja limppareita Tiian lapset saavat lähinnä lasten juhlissa tai kutsuilla.


Tiialla onkin kova rutiini juhlien syntymäpäivien järjestäjänä. Myös Tiian aviomies osallistuu juhlien toteuttamiseen.


- Laita paperille muistiin mitä ostat, mitä leikitte, yllätysleikit, juhlien aikataulu, ateriointi. Anna myös lasten osallistua leikkien keksimiseen ja juhlien järjestämiseen, neuvoo Tiia Hasa.


- Lapsille on tärkeää, että tarjolla on chipsejä, popcornia ja limsaa. Tarjoa mieluummin keksejä kuin kakkuja ja mieluummin jäätelöä kuin kakkua, neuvoo Tiia Hasa.


-  Siivoamme kunnolla ennen juhlia. Minusta siivottu koti on kiva asia kotiväelle ja vieraille. Juhlien jälkeen riittää se, että siivoaa vain  aterioinnin ja leikin jäljet.

 

 

Tv:n ruokaohjelmien katseluajat

kuva: Rita Trötschkes- Yksi parhaista Yleisradion ruokaohjelmista oli Jaakko Kolmosen Patakakkonen, jossa ruuanlaittoa näytettiin konkreettisesti ilman sälää.


TV2:n Kotikokit toimii samoilla linjoilla, iloitsee Tiia Hasa. Siitä saa kokemattomampikin ruokavinkkejä ja oikeita ohjeita.

 

Tiia soittaa rumpuja kuulusten lomassa!- Kurjaa, että Kotikokkien lähetysaika ei sovi monellekaan perheenäidille. Toivoisin, että ruokavinkit saisi joko ennen lasten tv-ohjelmia eli klo 16-17 tai sitten kello 21 jälkeen. Monet perheethän syövät kello 18 aikaan. Miksipä Yleisradio ei voisi lähettää ruokaohjelmaa vaikkapa aamuisin MTV3:n tapaan, ehdottaa Tiia Hasa.

 

- Makujen matkassa –ruokasafarisarjasta pidin sen vuoksi, että siinä pääpaino on itse ruuanlaitossa eikä maan kulttuurissa kuten monessa ruokaohjelmassa. Ohjelma ei kierrä eri maissa, vaan pysyttelee koko ajan Australian mantereelle, jossa vierailevat mm. japanilaiset, ranskalaiset ja kroatialaiset ammatti- ja kotikokit laittamassa maansa ruokaa, sanoo Tiia Hasa.


- Itsenäisyyspäivänä katsomme tietysti Linnan juhlia. Sekin on eräänlainen juhlallinen ruokaohjelma, muistuttaa Tiia Hasa.

 

Tekemällä oppii

Tiia Hasa sanoo olevansa tavallinen perheenäiti, joka joutui opettelemaan keittiötaidot kantapään kautta. Äidin ja anopin neuvot ovat olleet kullanarvoisia vuosien varrella.


- Ensimmäiseen valmistamaani lihakastikkeeseen solahti erittäin paljon valkopippuria, mutta sulhaseni söi kaiken.

Hän oli niin nälissään kolmen tunnin juoksulenkin jälkeen, ettei edes voimakas pippuri haitannut häntä, nauraa Tiia Hasa.  - Eniten olen saanut kiitosta makaronisalaatista, johon tulee piparjuurta.  


- Keittokirjoja minulla on paljon, mutta paras on Kotiruoka, joka täytti itse asiassa tänä vuonna 100 vuotta. Se on selkeä ja hyvä opus, jonka reseptit onnistuvat aina. Lisäksi minulla on iso kirja nimeltään Juhlaruokaa, sanoo Tiia Hasa.

 

 

Linkit

 

Kotikokit
Makujen matkassa: ruokasafari

 

Kommentit
 • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

  Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

  Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

 • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

  Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka

 • Jos joku asia suomalaisia yhdistää, niin se on ehdottomasti kahvihetki

  Rakkaalla kahvihetkellä on monta erilaista nimeä.

  Ihmiset juovat tätä nykyä Suomessakin monia erilaisia, usein vieraskielisiä nimillä kutsuttavia kahveja, mutta itse kahvihetki on ainakin monille Aristoteleen kantapään facebook- ryhmän jäsenistä perisuomalainen. Päiväkahviseuraa kukaan enää lehti-ilmoituksella tuskin itselleen etsii, mutta päiväkahvit on kyllä selvästi monelle yhtä kuin päivän ykköshetki .

 • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

  Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

  Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

 • Makupaloissa tehtiin ruokaa hauskasti ja helposti

  Janne Pekkala ja Timo Nykyri kokkasivat arkeen ja juhlaan.

  Makupalat-ohjelmassa ammattikokki Janne Pekkala ja toimittaja Timo Nykyri valmistivat konstailematonta kotiruokaa. Kansansuosioon nousseessa tv-ohjelmassa kokattiin myös juhlahetkiin Juhlamakupaloissa.

 • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

  Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

 • Kioski FOOD: Tofu bowl -resepti

  Kioskin uuden ruokakanavan FOODin ensimmäinen resepti.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanava Youtubessa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo.17.00! Ensimmäisessä lähetyksessä valmistui herkullinen Tofu Bowl.

 • Alexandran kasvisopas

  Luonnon tarjoamat vitamiinit ja mineraalit.

  Alexandra kirjoittaa lyhyesti siitä, mitä vitamiineja ja mineraaleja tärkeimmät kasviksemme ja yrttimme sisältävät. Opimme myös, mitkä kasvit auttavat mihinkin vaivaan ja mitä tunnettuja ja yllättäviä vaikutuksia niillä voi olla meille ja ympäristöllemme.