Hyppää pääsisältöön

Abdullah Tammi KGB:n agenttina

Nykyinen islamistijohtaja Abdullah Tammi toimi 1970- ja 80-luvuilla KGB:n urkkijana Suomessa. Ajankohtainen kakkonen kertoi hänen vaiheistaan kesällä 2008.

Islamilaisen puolueen johtaja Abdullah Tammi (Risto Tammi) sanoo soluttautuneensa Suomessa toimiviin uskonnollisiin yhteisöihin Neuvostoliiton tiedustelupalvelun KGB:n kehotuksesta. Hän mm. ilmiantoi raamattujen salakuljettajia.

Kameleonttimainen Tammi soluttautui myös poliittisiin puolueisiin. Hän oli mukana uusfasistisessa liikkeessä kirjapaino Kursiivin tuhopolton aikoihin. Yhtä sujuvasti Tammi tiedotti kommunistitoveriensa puheista ja mielialoista.

Hänen huikeimman väitteensä mukaan SMP:n kansanedustajia taivuteltiin rahatukoilla presidentti Kekkosen uudelleenvalinnan taakse 1970-luvulla. Monet asianosaisista ovat jo kuolleet, eikä tarinan todenperäisyyden selvittäminen enää ole helppoa, toimittaja Timo Seppänen toteaa.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto