Hyppää pääsisältöön

Äiti Amma Suomessa

Intialainen pyhimys Äiti Amma vieraili Suomessa ensi kertaa vuonna 1998. Kuusi vuotta myöhemmin kohuttiin kulttuuriministeri Tanja Karpelan lomasta Amman luostarissa.

Tietolaatikko

Äiti Amma vierailee Suomessa 3.-4.11.2008.

Äiti Amma (Mata Amritanandamyi) on tullut tunnetuksi ihmetöiden tekijänä ja parantajana. Hänen seuraajansa kertovat saavansa Amman halauksista sisäistä voimaa.

Hindulaisen hengennaisen keskeisiin periaatteisiin kuuluvat mm. suvaitsevaisuuden levittäminen ja hyväntekeväisyys. Häntä pidetään merkittävänä uskontojen tasa-arvon edistäjänä.

Kulttuuriministeri Tanja Karpela tapasi Amman hänen vieraillessaan Suomessa vuonna 2003. Seuraavana vuonna tiedotusvälineissä kohistiin Karpelan suunnitelmasta lomailla yksityisesti Amman luostarissa.

Ministeri itse piti kohua "kärpäsenä, josta on tehty poliittinen härkänen". Karpelan mukaan kulttuuriministerin suoranaisiin velvollisuuksiin kuului tutustua toisiin uskontoihin.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto