Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Linnan juhlat ja joulukalenteri Elävässä arkistossa

Elävän arkiston joulukalenteriäänestyksen voitti Olga P. Postinen. Julkaisemme Olga P. Postisen joulukalenteria joka maanantai, keskiviikko ja perjantai. 

Olga P.Postinen -joulukalenteri

 Viime vuonna kisan voitti odotetusti Histamiini-joulukalenteri.

Histamiini-joulukalenteri

Vuonna 2006, Elävän arkiston ensimmäisenä jouluna, julkaisimme YLEn ensimmäisen päivittäin esitetyn joulukalenterin: Tähystäjätonttu. Musta-valkoinen "animaatio" on herttainen tarina Tähystäjätontusta, joka arvuuttelee kirjaimia. 

 Joulukalenterin Tähystäjätonttu

Tälle joululle toiveena on esitetty jo mm. Olga P. Postisen joulukalenteria. Voit tähän blogiin ehdottaa omia joulukalenterisuosikkejasi. Poiminne niistä sitten kolme ehdokasta 17.-23.11.2008 järjestettävässä äänestykseen.

Viime vuonna julkaisimme Itsenäisyyspäivän vastaanoton vuodelta 1967 eli 40-vuoden takaa. Tämä oli myös ensimmäinen Linnan juhla, joka oli tallennettu kokonaisuudessaan YLEn tv-arkistoon. Linnan juhlista tuli heti menestys Elävässä arkistossa.

Linnan juhlat 6.12.1967

Vielä seuraava vuonna eli 1968 Linnan juhlat sekä televisioitiin että taltioitiin tv-arkistoon. Tästä eteenpäin televisiointiin tuli 11 vuoden tauko. Linnan juhlia pidettiin epäsopivana tv-ohjelmana. Miksi kansa haluaisi katsella televisiosta kuinka herrat juhlivat? Kansa ehkä olisi halunnut katsella miten herrat juhlivat, mutta Yleisradion ohjelmapolitiikka painotti tuohon aikaan vähän toisenlaisia arvoja/asioita.  

Vuonna 1980 Linnan juhlien televisioinnit aloitettiin uudelleen. Ne ovat joka vuosi olleet  suosituin tai yksi suosituimmista tv-ohjelmista. Linnan juhlien kutsuvierasluettelo muuttui merkittävästi Martti Ahtisaaren aikana. Tämä sittemmin Nobel-palkittu rauhanmies toi Linnaan kulttuuri- ja poliittisenkerman lisäksi tv:stä tuttuja julkkiksia. Muutos herätti kovasti närää vanhemman kulttuuriväen piirissä. Tapa on jatkunut Tarja Halosen kaudella.

Urheilu- ja kulttuuriväki Linnassa 2006

Järjestämme Elävässä arkistossa äänestyksen siitä, minkä vuoden Linnan juhlat haluaisit nähdä? Ehdota siis tässä blogissa toiveittesi Linnan juhlavuosikertaa. Valitsemme toiveiden joukosta kolme ehdokasta 10.-16.11.2008 pidettävään äänestykseen.

Terveisin

Seija Aunila

Elävän arkiston blogi

Kommentit