Hyppää pääsisältöön

Piipunpolton mestaruuskisat 1962

Tammikuussa 1962 kamppailtiin Helsingissä sananmukaisesti viimeiseen henkoseen asti, kun piippumiehet kisasivat keskenään piipunpolton Suomen mestaruudesta.

Tehtävänä oli polttaa 3,3 grammaa tupakkaa omavalintaisella piipulla. Tulitikkuja oli käytettävissä kaksi. Mestaruutta, 1h 41 min, puolusti maineikkaisiin Tornin piippumiehiin kuulunut helsinkiläinen konttoripäällikkö Veikko Mäenpää.

Maailmanennätys oli tehty USA:ssa ajalla 2 h 5 min. Naisten maailmanennätys oli 55 minuuttia. — Kyllähän se on helppoa polttaa piippua, mutta kun mennään toiselle tunnille, ollaan ihan toisten asioiden kanssa tekemisissä. Se on hyvin tarkkaa peliä, pitää katsoa että piipussa on oikea savu ja oikea maku. Jos todella pitää tupakkanautinnosta, niin polttelee sitä hartaudella, kuvailee kisan kulkua toimittaja Lappi-Seppälä sillä seurauksella, että hänen piippunsa sammuu liian puheliaisuuden vuoksi.

Annetun tupakkamäärän polttamiseen kuluu noin tunti ja vartti, sen jälkeen piipussa kytee enää hiili. — Se on se ratkaiseva hetki, silloin katsotaan kuka kukin on, Lappi-Seppälä tokaisee. Lähistöllä poltteleva meteorologi Salmensuu ei ehdi juuri kisaa kommentoida. Hän tavoittelee kisamenestystä korkealla ja kapealla piippumallilla, sillä silloin tupakka palaa mahdollisimman pienellä tulipinnalla.

Voittajasta on ristiriitaista tietoa. Toisen tiedon mukaan voiton uusi Mäenpää, toisen tiedon mukaan pisimpään tuprutteli Viljo Perilä.

Kommentit