Hyppää pääsisältöön

Teekkarit tv-pioneereina

Ilman innovatiivisia teekkareita olisi Suomen tv-historia alkanut vasta reippaasti myöhemmin. Radioinsinöörien tv-kerho perustettiin 16.9.1954. Toiminta aloitettiin lähetinlaitteiden rakentamisella.

Teekkarit Martti Tiuri, Erkki Larkka, Kalevi Teräsvuo, Jorma Manninen, Pekka Auterinen, Raimo Ikonen ja Otto Mikkelä muistelevat tv:n alkutaivalta.

Ensimmäiseksi oli hankittava tarvittava kalusto. Se rakennettiin itse. Kuvalähettimen rakensivat tekniikan ylioppilaat Erkki Larkka ja Juhani Hämäläinen. Larkasta tuli myöhemmin Yleisradion teknillinen johtaja.

Jo ensimmäinen koelähetys meni maailmalle - ja palautettakin tuli. Vaikka lähetys oli mykkä, tunnisti yksi harvoista tv-vastaanottimien omistajista, Philipsin huoltopäällikkö Torsti Paatero, että ruudussa oli laulettu sanoiltaan sopimaton teekkarilaulu.

Laadultaan ensimmäisten lähetysten kuva oli sananmukaisesti mustavalkoista, muita sävyjä ei juuri näkynyt. Kuvan nopeuden kanssa oli aluksi ongelmia. Oikea nopeus, hieman yli 25 kuvaa sekunnissa, saatiin säädetyksi puukapulan avulla.

Ensimmäisen ulos lähetetyn ohjelman jälkeen jännitettiin Yleisradion kommenttia asiasta.

Tämä nyt oli tällaista teekkarien leikkiä― Radiouutiset 16.9.1954

Lue lisää:

Tv-kamera kuvaa kuuluttajaa (1955).

Tv-historiamme alkoi Pöystin ohjauksessa

Ensimmäisen suomalainen tv-lähetyksen 24.5.1955 kokosi, ohjasi ja juonsi Lasse Pöysti. Elokuvissa esiintymään tottunut Pöysti sai ohjelman jälkeen kritiikkiä siitä, ettei hän ollut katsonut kohti kameraa.