Hyppää pääsisältöön

Kenraali Dietlin muistosanat sotilasradiossa 1944

Syyskuussa 2008 löytyi kaksi äärimmäisen harvinaista pikalevyä, joilla kuullaan Lapissa toimineen saksalaisen Lapplandsender-rintamaradion ohjelmaa.

Tietolaatikko

Tämä äänite (kaksi pikalevyä) saatiin kopioitavaksi syksyllä 2008 professori Ohto Manniselta. Todennäköisesti levyt on annettu lähetyksen jälkeen eversti Willamolle ja ne ovat sittemmin joutuneet sotahistorian laitokselle. Pikalevyt olivat teknisesti huonossa kunnossa, mutta radioarkiston tarkkailijat Timo Pulkkinen ja Kalevi Immonen onnistuivat kopioimaan ja restauroimaan äänitteen niin hyvin, että puhe on täysin ymmärrettävissä.
Toisen maailmansodan aikana monien maiden armeijat perustivat rintamaradioita. Niiden kautta joukot saivat kuulla omien propagandaohjelmien ohella uutisia sotilaallisesta tilanteesta ja terveisiä kotimaasta. Saksan armeija perusti Norjan valloituksen jälkeen pohjoiselle sotatoimialueelle kaksi rintamaradiota. Niistä Finnmark –niminen asema sijaitsi Norjan puolella Vesisaaressa ja Lapplandsender Rovaniemellä. Saksan Lapin joukkojen komentaja, kenraalieversti Eduard Dietl, oli heti alusta alkaen kiinteästi mukana Lapplandsenderin perustamisessa.
Lapplandsenderin varsin monipuolisessa ohjelmistossa esitettiin klassista musiikkia, kokonaisia oopperoita, operetteja ja jopa kuunnelmia paikallisista joukoista koottujen esiintyjäryhmien voimin. Lapplandsenderin ohjelmisto ei oikein miellyttänyt propaganda-aselajin edustajia. Aseman viihteeseen suuntautunut päällikkö Detlev Neumann-Neurode piti kuitenkin päänsä. Lapplandsenderin kuuluvuus oli hyvä aina Vaasan tasalle saakka. Näin monet suomalaiset saattoivat kuunnella ja kuuntelivat myös tätä saksalaista sotilasradiota.
Yleisradion toimittaja Pertti Salomaa halusi tehdä 1980-luvun alussa dokumenttiohjelman Lapplandsenderistä. Tällöin YLE:n radioarkisto tiedusteli mm. Saksan yleisradioyhtiöiden keskusarkistosta, oliko heillä tallella Lapplandsenderin ohjelmia. Vastaus oli kielteinen. Heillä ei ollut edes yhtään ohjelmanäytettä. Tämän jälkeen Salomaakin luopui ohjelmaideastaan.
EDUARD DIETL (1890 – 1944): Vuoristojoukkojen komentaja Eduard Dietl liittyi jo varhain kansallissosialistiseen puolueeseen. Poliittisesta sidonnaisuudestaan huolimatta hän oli ammattinsa hyvin osaava rintamaupseeri. Dietl kunnostautui keväällä 1940 Narvikin taistelussa ja Saksan propaganda käytti hänestä sen jälkeen nimitystä "Narvikin valloittaja". Dietl johti kesällä 1941 Murmanskin suuntaan hyökännyttä Vuoristoarmeijakunta Norwegeniä. Tammikuun puolivälissä 1942 hänet määrättiin Pohjois-Suomessa toimivien saksalaisjoukkojen komentajaksi. Dietl ylennettiin kenraalieverstiksi 4.6.1942, kun Adolf Hitler osallistui marsalkka Mannerheimin 75-vuotispäiville Immolassa. Kun Hitler tervehti tuolloin Dietliä, hän sanoi ”Ich gratuliere”. Tällöin Dietl ymmärsi saaneensa ylennyksen. Eduard Dietl kuoli lento-onnettomuudessa Salzburgin lähellä Itävallassa 23.6.1944. Hän oli edellisenä päivänä selostanut Hitlerille Itä-Preussissa Suomen vaikeaa sotilaallista tilannetta.

Saksan armeijan alainen radioasema Lapplandsender (virallisesti Soldatensender Lappland) aloitti toimintansa Rovaniemen Korvaniemellä joulukuussa 1942. Aseman lähetykset suunnattiin Saksan Lapin armeijan joukoille.

Saksalaiset itse tuhosivat radioasemansa syyskuussa 1944. Tähän asti on oletettu, että kaikki Lapplandsenderin ohjelmat ovat hävinneet sodan melskeisiin.

Maanpuolustuskorkeakoulun sotahistorian professori Ohto Manninen toimitti syyskuussa 2008 Yleisradiolle kaksi äänilevyä. Ne sisälsivät Lapplandsenderissä lähetetyt muistosanat, jotka jääkärieversti Oiva Willamo esitti 4.7.1944 kenraalieversti Eduard Dietlistä. Willamo toimi jatkosodan aikana Dietlin esikunnassa suomalaisena yhdysupseerina.

Muistosanoissaan Willamo muistelee lämpimin sanoin yhteistyötään Dietlin kanssa. Metsästystä harrastanut Dietl viihtyi hyvin Lapin luonnossa ja sen ihmisten parissa. Hänen sydäntään lähellä olivat erityisesti lapset. Puheensa lopuksi Willamo muistuttaa viitaten Karjalassa käytäviin taisteluihin Dietlin velvoittavista sanoista, joiden mukaan suomalaisten ja saksalaisten vietävä yhteinen kamppailu voitokkaaseen loppuun saakka.

Teksti: Lasse Vihonen

Kommentit