Hyppää pääsisältöön

Lastenohjelmat alkoivat Kasperista

Trai trai trallallaa! Ensimmäinen suomalainen lasten tv-ohjelma oli Raninien tv-perhe, jonka pyörittämiseen nimensä mukaisesti osallistui koko Raninin perhe. Vakiovieraina ohjelmassa nähtiin Kasper ja Eulaalia Kenkkunen.

Ensimmäinen nukketeatteriesitys lähetettiin ulos syksyllä 1960. Käytännössä Irja ja Matti Ranin näyttelivät studiossa omille lapsilleen, vähitellen paikalle pyydettiin myös muuta yleisöä. Vuonna 1963 ohjelman nimeksi vaihdettiin Niksulan TV.

"Ei siinä perheen kanssa esiintymisesä ollut kyse näyttelemisestä, vaan elämisestä. Ei aina tarvitse näytellä ollakseen vakuuttava," Matti Ranin miettii liki neljännesvuosisata myöhemmin. Esitysten jälkiäänitykset tehtiin ilman nykyaikaista synkronisointimahdollisuutta. Niinpä Ranin katsoi lähetystä kotoaan, soitti sieltä studioon ja ilmoitti, miten paljon puhe tuli jäljessä. Studiossa ääni sitten kelattiin kulkemaan synkassa esityksen kanssa. "Musta se oli kaikkein kreiseintä, mitä televisiotyössä voi olla."

Tesvision aikoja Ranin muistelee lämmöllä. Rima oli korkealla ja yhteishenki vahva. "Se, mikä siellä elähdytti, oli se yhteisvastuu, että tän täytyy onnistua. Mitä enemmän oli taloudellisia huolia, sitä enemmän se niittas meitä yhteen."

"Multa on monta kertaa kysytty, mikä on sun mieleisin rooli. Olen aina vastannut, että se on Kasper. Siinä mä olen kaikkein eniten nauttinut esillä olemisesta, Kasperin kautta, lasten kautta," pitkän uran tehnyt näyttelijä sanoo.

Keskustele