Hyppää pääsisältöön

Omalääkärin vastaukset

Hapoton maha

"76-vuotiaan äitini maha on todettu hapottomaksi. Äiti herää aamuyöllä ylävatsakipuun ja huonoon oloon. Huono olo kestää usein aamupäivän.On neuvottu juomaan piimää ja syömään puolukoita. Olisiko muita keinoja - kenties jotain lääkkeitä oloa helpottamaan?"

Kun haistetaan tai vaikkapa ajatellaan ruokaa, Vagus-hermo vie viestin mahalaukun G-soluille, jotka tuottavat gastriinia ja jotka edelleen viestivät parietaalisoluille käskyn tuottaa suolahappoa. Näin ruoansulatus toimii normaalisti. Hapottomassa mahassa parietaalisolut kuolevat - syynä voi olla vaikka autoimmuunitulehdus tai pitkittynyt helikobakteeritulehdus. Koska parietaalisolut tuottavat myös IF:ää, sisäistä tekijää, joka mahdollistaa B12 vitamiinin imeytymisen ruuasta, saattaa hapottomasta mahasta seurata muun muassa anemia. Jos oireet johtuvat helikobakteeritulehduksesta, bakteerin häätäminen saattaa auttaa oireiden lievityksessä. Muutoin hoito kohdistuu B12-vitamiinin puutteen torjuntaan, mitään täsmälääkettä ei ole.

Epilepsiakohtauksen oireet ja ohjeet

"Jos sairastaa epilepsiaa ja on yksin kotona, mistä voi tietää että kohtaus on tulossa ja mitä silloin pitäisi tehdä? Apujoukkoja ei oikein ole ja kohtaukset ovat olleet aika rajuja, olen muun muassa satuttanut itsensä ja ollut jopa koomassa."

Epilepsiakohtauksia karkeasti 2 tyyppiä, fokaalialkuiset, jotka voivat lähteä vaikka pienellä peukalon tärinällä ja laajeta sitten isoksi, ja sitten yleistyneet, jotka jysähtävät yhtäkkiä ilman ennakkovaroitusta. Jälkimmäisen ollessa kyseessä ei mitenkään voi tietää kun sähköpurkaus tulee.
Siksi hoidon ytimessä onkin kohtausten hallinta - laukaisevien tekijöiden tunnistaminen ja välttäminen ja hyvä lääkehoito. Muuta keinoa ei oikein ole.

Haukottelu

"Mistä johtuu että kun väsyttää, niin alkaa haukotuttaa?"

Amerikkalaiset tutkijat esittivät Evolutionary Psychology -lehdessä vuonna 2007, että haukottelun tehtävä on viilentää aivot ja pitää yllä optimaalista henkistä suorituskykyä. Ilmavirta yksinään ei viilennä, mutta samanaikainen lihasten jännittyminen, venyttyminen. Ja kun väsyttää, pitää haukotella, jotta aivot pysyvät skarppina väsymyksestä huolimatta.

Lantion ryhtipoikkeama

"Mikä on lantioperäinen ryhtipoikkema ja kuinka se vaikuttaa ja miten se on korjattavissa?"

Monet lääkärit ja esimerkiksi OMT fysioterapeutit, kiropraktikot, naprapaatit ja osteopaatit hoitavat manipuloimalla niveliä. Heidän käytännön työstään on kertynyt empiiristä tietoa siitä että risti-suoliluunivel (SI-nivel) ja sen virheasento voi olla monien selkävaivojen taustalla. Lantioperäisessä ryhtipoikkeamassa lienee niin, että SI-nivel - sen suoliluun puoleinen puolisko - siirtyy kallon suuntaan (tai sitten vielä kiertyy) ja aiheuttaa lantion kallistumisen ja monet oireet. Tutkiminen ei ole yksinkertaista ja vaatii melkoista ammattitaitoa ja kliinistä tutkimuspatteristoa. Niveltä eri tavoin kuormittamalla ja liikuttelemalla tähän päästään. Ja kun on päästy, manipuloidaan nivel paikoilleen.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 4.2.2016