Hyppää pääsisältöön

Helsingin linnakesaarista haluttiin turistikohteita

Puolustusvoimat ilmoitti syksyllä 2008 luopuvansa neljästä Helsingin edustalla sijaitsevasta linnakesaaresta, joille yleisöltä on tähän asti kielletty pääsy.

Suljettuja saaria esiteltiin kaupunkilaisille heinäkuussa 2000 Helsingin juhlavuoden kunniaksi. Sotaväen hallinnassa olevia saaria haikailtiin jo tuolloin virkistyskäyttöön.

Puolustushallinto ilmoitti kuitenkin pitävänsä kiinni strategisesti tärkeistä saaristaan. "Kauppatorilta on valtakunnanrajalle vain 20 kilometriä. Saaret ovat nykyisillä asejärjestelmillä pääkaupungin suojavyöhyke", komentaja Aulis Minkkinen totesi vuonna 2000.

Lokakuussa 2008 armeija ilmoitti kuitenkin vapauttavansa Kuivasaaren, Vallisaaren, Kuninkaansaaren ja Rysäkarin yleiseen käyttöön vuoden 2009 jälkeen.

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastossa virisivät oitis haaveet siitä, että saariston avulla voitaisiin houkutella lisää turisteja: jokin saarista voisi olla saunasaari, toisessa voisi olla yhteisöille vuokrattavia villoja, kolmannessa voisi rakentaa kesämökkejä, neljäs voitaisiin varata tuhkattavien vainajien muistopaikaksi jne.

"Kun Helsinki yhä enemmän kansainvälistyy ja tänne tulee suuria firmojen johtajia, niin mikäs sen mukavampaa olisi kuin lähteä tämmöiselle saunasaarelle", maalailee kaupunkisuunnitteluviraston päällikkö.

Toiset ovat kuitenkin huolestuneita saarten linnoitusrakennelmien ja uhanalaisen luonnon vuoksi. Saarilla on harvinaisia kasvi- ja perhoslajeja, ja sotahistorialliset rakennukset ovat ainutlaatuisen hyvin säilyneitä.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto