Hyppää pääsisältöön

Helsingin linnakesaarista haluttiin turistikohteita

Puolustusvoimat ilmoitti syksyllä 2008 luopuvansa neljästä Helsingin edustalla sijaitsevasta linnakesaaresta, joille yleisöltä on tähän asti kielletty pääsy.

Suljettuja saaria esiteltiin kaupunkilaisille heinäkuussa 2000 Helsingin juhlavuoden kunniaksi. Sotaväen hallinnassa olevia saaria haikailtiin jo tuolloin virkistyskäyttöön.

Puolustushallinto ilmoitti kuitenkin pitävänsä kiinni strategisesti tärkeistä saaristaan. "Kauppatorilta on valtakunnanrajalle vain 20 kilometriä. Saaret ovat nykyisillä asejärjestelmillä pääkaupungin suojavyöhyke", komentaja Aulis Minkkinen totesi vuonna 2000.

Lokakuussa 2008 armeija ilmoitti kuitenkin vapauttavansa Kuivasaaren, Vallisaaren, Kuninkaansaaren ja Rysäkarin yleiseen käyttöön vuoden 2009 jälkeen.

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastossa virisivät oitis haaveet siitä, että saariston avulla voitaisiin houkutella lisää turisteja: jokin saarista voisi olla saunasaari, toisessa voisi olla yhteisöille vuokrattavia villoja, kolmannessa voisi rakentaa kesämökkejä, neljäs voitaisiin varata tuhkattavien vainajien muistopaikaksi jne.

"Kun Helsinki yhä enemmän kansainvälistyy ja tänne tulee suuria firmojen johtajia, niin mikäs sen mukavampaa olisi kuin lähteä tämmöiselle saunasaarelle", maalailee kaupunkisuunnitteluviraston päällikkö.

Toiset ovat kuitenkin huolestuneita saarten linnoitusrakennelmien ja uhanalaisen luonnon vuoksi. Saarilla on harvinaisia kasvi- ja perhoslajeja, ja sotahistorialliset rakennukset ovat ainutlaatuisen hyvin säilyneitä.

Teksti: Jukka Lindfors