Hyppää pääsisältöön

J. Karjalainen Electric Sauna: Missä se Väinö on?

J. Karjalaisen ja Malang Cissokhon Missä se Väinö on? oli kaikkien aikojen ensimmäinen mandingonkielinen laulu, joka nousi Suomen ykköseksi.

Tietolaatikko

Missä se Väinö on? (Dialy Väinö) Säv. J. Karjalainen, san. J. Karjalainen - Malang Cissokho.

J. Karjalainen Electric Sauna syntyi vuonna 1995. Kokoonpanon runko oli peräisin jazz-soul-lattariyhtye Cool Sheiksistä.

Electric Saunan esikoisalbumi ilmestyi vuonna 1996. Afrikkalaisen musiikin innoitus kuului levyn rytmikudelmissa ja rennossa tunnelmassa.

Karjalaisen pojasta kertovan Väinö-rallatuksen melodia oli vanhempaa perua, mutta biisi sai vasta levynteon myötä nykyisen muotonsa. Malang Cissokho lisäsi siihen säkeistön mandingon kielellä.

"Väinöstä" tuli J. Karjalaisen siihen asti suurin hitti. Electric Sauna -albumi nousi myyntilistojen kärkeen.

Emma-gaala helmikuussa 1997 oli porukalle yhtä juhlaa: Karjalainen palkittiin parhaana mieslaulajana, "Väinö" vuoden biisinä ja "Electric Sauna" vuoden albumina.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto