Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Pehmeys lisää talvikengän pitoa

kenkiä valitsemassa (copyright YLE/videokuvaa)Kadut alkavat nyt jo olla jäisiä yöpakkasten jäljiltä. Joka vuosi kuolee 10-15 suomalaista talviliukastumisten takia, ja kymmenet tuhannet hakevat kaatumavammoihin hoitoa. Hiekoituskin auttaa, mutta myös jalkineen valinnalla voi pienentää liukastumisriskiä.

Uudet talvikengät yllättivät itäsuomalaisen työterveyslääkärin pahanpäiväisesti. Samanmerkkisillä jalkineilla oli aiemmin pysynyt hyvin pystyssä. Pohjakuviokin oli teleketjumaisen karkea.

Mutta jo muutaman askeleen jälkeen lääkärille selvisi, että uudet jalkineet ovat hengenvaarallisen liukkaat talvikelillä.

Havainto ei hämmästytä asiantuntijaa.

- Kuviointi ei välttämättä takaa pitävyyttä, jos materiaali on kovaa. Kengissä pohjamateriaali pitäisi olla myös pehmeää, jotta riittävä pito saavutettaisiin, kertoo Työterveyslaitoksen tutkija Mikko Hirvonen.

Pohjan muotokin ehkäisee liukastumisia

Muihinkin ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota pitävää jalkinetta etsiessä.

- Takareunan tulisi olla mielellään viistottu, jotta kosketusala olisi suurempi kantaiskuvaiheessa, Hirvonen selittää.

Pohjakuviollakin on toki merkitystä. Urien olisi hyvä olla sivulta avoimia ja viidestä kahdeksaan millimetriä syviä, jotta ne eivät tukkeudu pehmeästä lumesta. Urien alaspäin aukeava v-muoto edistää lumen irtoamista.

Kenkien pohjan kovuutta voi vertailla niin sanotulla Shore A -luvulla, joka vaihtelee nollasta sataan. Työterveyslaitos suosittelee, että talvijalkineen Shore A lukema olisi 40:n ja 60:n väliltä.

Käytännössä pohjien pehmeyttä pitää vertailla näppituntumalta, sillä kaupoissa Shore-lukuarvoja ei yleensä tunneta.

Kannattaa myös muistaa, että pohjamateriaalina käytetty polyuretaani saattaa kovettua kovalla pakkasella, kun taas termoplastinen kumi säilyttää paremmin pehmeyden. Pohjan materiaalistakaan ei välttämättä ole tietoa kaupassa. Utelu maahantuojalta voi tuottaa tulosta.

Kitkakerroin selviää testillä

kenkätehdas (copyright YLE/videokuvaa)Työterveyslaitoksen laboratoriossa on mahdollista saada vertailukelpoista tietoa jalkineen pitävyydestä. Tutkimuslaitteessa kenkä liukuu esimerkiksi jäisellä pinnalla. Laitteella voidaan määrittää vertailukelpoinen kitkakerroin askeliskuvaiheessa.

Työterveyslaitos tutki Kuningaskuluttajan pyynnöstä muutamien talvijalkineiden pitävyyttä. Testissä tutkittiin myös jalkineen pohjan pehmeys.

Tulos ei ollut tutkijalle yllätys. Kolme pitävintä jalkinetta eli EccoTrack”, Topman-kitkajalkine ja Broadway olivat myös pohjiltaan pehmeimpiä. Pohjan kovuuslukema oli Työterveyslaitoksen suositusten mukainen.

Pitävään luokkaan ylsi tosin yksi sellainenkin jalkine, jonka pohja oli suosituksia kovempi. Tuntemattomaksi jääneen naisten talvikengän pidon salaisuus voi olla tiheä pohjakuvio, jonka urat eivät kuitenkaan ole kovin syviä.

- Tämä voi mennä tukkoon lumesta, kommentoi Työterveyslaitoksen Hirvonen.

Työterveyslaitoksen kriteereillä epävarmaan luokkaan sijoittuivat Ecco Hydromax, kumipohjainen Caterpillar ja Camel Active. Näiden kenkien pohjat olivat myös kovempia kuin Työterveyslaitos suosittelee.

Mustana hevosena testissä oli naisten talvijalkine, johon oli vaihdettu todella kova korkolappu. Tämä jalkine oli liukkain.

- Eroja oli. Pehmeimmät olivat parempia kuin kovimmat, sanoo Hirvonen.

Parempaa tietoa kauppoihin kaivataan

kengän pohja (copyright YLE/videokuvaa)Tutkija Hirvonen ei panisi pahakseen, jos valmistajat alkaisivat itse tuottaa vertailukelpoista tietoa jalkineen pitävyydestä. Kun astianpesukoneessa ilmoitetaan pesutulos ja ilmalämpöpumpussa lämpökerroin, niin samalla tavalla jalkineesta voitaisiin mitata kitkakerroin vertailun helpottamiseksi.

- Tietoa ilman muuta tarvittaisiin, jotta ihmiset osaisivat kaupassa valita turvallisen jalkineen, sanoo Hirvonen.

Kenkätesti
jää –5 astetta, askeliskuvaihe
kitkakertoimien luokitus perustuu Työterveyslaitoksen tutkimuksiin

Pitävät
(kitkakerroin 0,2 – 0,29)

kk Shore A
Ecco (pohjassa lukee Track) 0,25 n. 50
Topman-kitkajalkine 0,23 n. 55
Broadway 0,22 n. 55
Kenkä X 0,21 n. 65

Epävarmat
(kitkakerroin 0,15-0,19)

kk Shore A
Ecco Hydromax 0,18 n. 69
Came Active 0,17 n. 63
Caterpillar 0,17 n. 75

Liukas
(kitkakerroin 0,05-0,14)

kk Shore A
naisten talvijalkine (korkolappu vaihdettu) 0,08 n. 83

Lauri Miettinen / TV1 Kuningaskuluttaja

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.