Hyppää pääsisältöön

Topmost – aikansa pop-ykköset

Helsinkiläinen Topmost oli vuosina 1966-–1967 Suomen suosituimpia kitarabändejä. Sen käännöshittejä olivat mm. Näen mustaa vain ja Merisairaat kasvot.

Tietolaatikko

Topmostin jäsenet: laulusolisti ja saksofonisti Harri Saksala (muita yhtyeitä mm. Soulset, Punainen Lanka, Conjunto Baron); urkuri Arto "Poku" Tarkkonen (muita yhtyeitä mm. Lemon ja Kosmos); basisti Heimo "Holle" Holopainen (muita yhtyeitä mm. Hullujussi, tunnetaan myös radiotoimittajana); kitaristi Eero Lupari (mm. Needles, The Boys); rumpali Kisu Jernström (tunnetaan myös sooloartistina ja tuottajana); laulusolisti Gugi Kokljuschkin (toiminut mm. Polygram Finlandin toimitusjohtajana.)
I´ll Go Crazy. Säv. ja san. James Brown.
Näen mustaa vain (Black Is Black). Säv. ja san. Tony Hayes - Steve Wadey - M. Grainger, suom. san. Jussi Raittinen.
Merisairaat kasvot (A Whiter Shade of Pale). Säv. ja san. Keith Reid - Gary Brooker, suom. san. Jyrki Lindström.

Topmost perustettiin alun perin vuonna 1964. Kesäkuussa 1966 se äänestettiin ensi kertaa maan ykkösbändiksi Stump-lehden "Karvapäälistalla".

Laulu oli "Topparien" keskeinen valtti. Bändillä oli kaksi vahvaa laulusolistia, Harri Saksala ja Gugi Kokljuschkin. Lisäksi muut jäsenet lauloivat stemmoja.

Myös kokoonpanoltaan Topmost erosi kitarabändien tavanomaisesta tyylistä: mukana olivat urut ja saksofoni.

Yhtyeen suosio rakentui ennen kaikkea taitavasti esitettyjen lainakappaleiden varaan. Repertuaari ulottui melodisesta popista rankempaan souliin.

Topmost hajosi vuonna 1968 ennen kuin sen linja ehti kehittyä omintakeisemmaksi. Oheisissa 1990-luvun taltioinneissa bändi esiintyy alkuperäisessä kokoonpanossaan.

Vuonna 1966 taltioidussa lyhyessä välähdyksessä yhtye nähdään keikalla Helsingissä. Esiintyminen on todennäköisesti kuvattu Pohjois-Haagan Yhteiskoululla 5. maaliskuuta 1966.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.