Hyppää pääsisältöön

Topmost – aikansa pop-ykköset

 Laulaja Harri Saksala ja Topmost
Laulaja Harri Saksala ja Topmost. Laulaja Harri Saksala ja Topmost Kuva: Antero Tenhunen / Yle Topmost,Yle Elävä arkisto

Helsinkiläinen Topmost oli vuosina 1966–1967 Suomen suosituimpia kitarabändejä. Sen käännöshittejä olivat mm. Näen mustaa vain ja Merisairaat kasvot.

Topmost perustettiin alun perin vuonna 1964. Kesäkuussa 1966 se äänestettiin ensi kertaa maan ykkösbändiksi Stump-lehden "Karvapäälistalla". Laulu oli "Topparien" keskeinen valtti. Bändillä oli kaksi vahvaa laulusolistia, Harri Saksala ja Gugi Kokljuschkin. Lisäksi muut jäsenet lauloivat stemmoja. Myös kokoonpanoltaan Topmost erosi kitarabändien tavanomaisesta tyylistä: mukana olivat urut ja saksofoni. Yhtyeen suosio rakentui ennen kaikkea taitavasti esitettyjen lainakappaleiden varaan. Repertuaari ulottui melodisesta popista rankempaan souliin.

Topmost hajosi vuonna 1968 ennen kuin sen linja ehti kehittyä omintakeisemmaksi. Oheisissa 1990-luvun taltioinneissa bändi esiintyy alkuperäisessä kokoonpanossaan. Vuonna 1966 taltioidussa lyhyessä välähdyksessä yhtye nähdään keikalla Helsingissä. Esiintyminen on todennäköisesti kuvattu Pohjois-Haagan Yhteiskoululla 5. maaliskuuta 1966.

Tietolaatikko

Topmostin jäsenet: laulusolisti ja saksofonisti Harri Saksala (muita yhtyeitä mm. Soulset, Punainen Lanka, Conjunto Baron); urkuri Arto "Poku" Tarkkonen (muita yhtyeitä mm. Lemon ja Kosmos); basisti Heimo "Holle" Holopainen (muita yhtyeitä mm. Hullujussi, tunnetaan myös radiotoimittajana); kitaristi Eero Lupari (mm. Needles, The Boys); rumpali Kisu Jernström (tunnetaan myös sooloartistina ja tuottajana); laulusolisti Gugi Kokljuschkin (toiminut mm. Polygram Finlandin toimitusjohtajana.)

I´ll Go Crazy: Säv. ja san. James Brown
Näen mustaa vain (Black Is Black): Säv. ja san. Tony Hayes - Steve Wadey - M. Grainger, suom. san. Jussi Raittinen
Merisairaat kasvot (A Whiter Shade of Pale): Säv. ja san. Keith Reid - Gary Brooker, suom. san. Jyrki Lindström