Hyppää pääsisältöön

Ahti Karjalainen avaa Etykin ykkösvaiheen

Ulkoministeri Ahti Karjalainen toivottaa eurooppalaiset kollegansa Suomen hallituksen puolesta tervetulleiksi Finlandia-taloon marraskuussa 1972.

ETYK

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin (ETYK, Etyk) ensimmäinen vaihe oli ulkoministerien kokous Helsingissä vuonna 1973, toinen Genevessä pidetyt neuvottelut 1973–1975 ja kolmas Helsingissä pidetty huippukokous 1975.

Finlandia-talossa heinä- ja elokuun vaihteessa 1975 pidetyssä huippukokouksessa olivat mukana 35 maan valtionpäämiehet: kaikki Euroopan valtiot (Albaniaa ja Andorraa lukuun ottamatta) sekä Yhdysvallat ja Kanada.

Ahti Karjalaisen ulkoministerikauden näkyvimpiä töitä oli ETYKin ensimmäinen vaihe, vuonna 1973 Dipolissa järjestetty ulkoministerikokous. Samana vuonna Suomi solmi sopimukset kahden kilpailevan kauppajärjestön, läntisen EEC:n ja itäisen SEV:in, kanssa.

Karjalainen sai ulkoministeriajoiltaan kritiikkiä englannin kielen ääntämisestä. Legendan mukaan ministeri oli tilannut ulkomailla ollessaan "kaksi teetä huoneeseen 32" sanomalla "Tuu tii tutöötituu". Esimerkiksi Kekkosen heikohkosta englannin kielestä ei Suomessa koskaan piikitelty.

Karjalaisesta kerrottiin 1970-luvulla "tankerovitsejä". Niiden lähtökohtana oli ulkoministerin kuviteltu vierailu eläintarhassa, jonka kyltit kertoivat kaikkien eläinten olevan "tankerous".

Tankerovitsien innoittamina syntyi myös kaksi säveltaideteosta: Juha Vainio levytti vuonna 1974 Tankero-tangon ja Kivikasvot seuraavana vuonna kappaleen Tankeros Love.

Teksti: Paavo Rytsä - Jukka Lindfors

Kommentit