Hyppää pääsisältöön

Kekkonenkin viihtyi maatalousnäyttelyissä

Heinäkuussa 1955 yli 70 000 suomalaista kävi Salossa tutustumassa uudenuutukaisiin maatalouskoneisiin, kotieläinten tasoon sekä kuulemassa päättäjien ja asiantuntijoiden puheita maatalouden tilasta.

Näytteilleasettajia oli yli tuhat ja alue laaja: 25 hehtaarin kokoiselta näyttelyalueelta löytyi myös lennätin ja posti, peräti oma pankki.

Pääministeri Kekkonen puhui avajaisissa maatalouden ja muiden elinkeinojen välisistä suhteista. Hän totesi, että oikean tasapainon löytäminen näiden välillä oli yksi nyky-yhteiskunnan talouspolitiikan keskeisimmistä ongelmista.

Kekkonen puhui myös maatalouden koneistamista, missä hänen mukaansa ei vielä oltu niin pitkällä kuin olisi pitänyt olla.

Professori A.I. Virtanen puolestaan muistutti, ettei mitään "käyttökelpoista menetelmää ravinnon tuotannon järjestämiseksi ollut olemassa ilman maataloutta".

— Elintarvikkeiden hinnat ovat Suomessa halvat. Lihan syöntiä vähentämällä voidaan vielä saada säästöä aikaan ilman ravitsemuksellista heikennystä, sillä maidossa vastaava ravintomäärä maksaa vain neljänneksen tai korkeintaan puolet, Virtanen sanoi.

Tunnelma näyttelyssä oli juhlallinen ja isänmaallinen. Se välittyy myös katsauksesta: "soittokunnan fanfaarien soidessa kohosi Suomen lippu suureen salkoon kertomaan kansamme pyhimmistä arvoista."

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto