Hyppää pääsisältöön

Akuutin OmalääkäriOmalääkärin uusimmat vastaukset

30.4.2014

Kolesterolilääkkeet ja dementia

”Kuulin luennolla, että kolesterolilääkkeet aiheuttavat dementiaa. Itsellä lääkitys on toiminut hyvin, kolesteroli laskenut eikä haittoja ole ollut. Mutta odottaako minua nyt muistamaton vanhuus?”

Ei ole luennoitsija tainnut olla muistilääkäri tai neurologi tai muukaan asiantuntija. Statiinit eivät missään nimessä aiheuta dementiaa tai muistin huononemista – ennemminkin päinvastoin.

Kolesterolilääkkeiden sivuvaikutuksia seurataan jatkuvasti, ja tällä hetkellä ne ovat paras henkivakuutus valtimotauteja vastaan. Saattaa toki olla niin, että kun ihmiset elävät yhä pidempään, lisääntyvät muistisairaudetkin, mutta eivät ne kyllä statiineista johdu.

Tupakoinnin lopettaminen

”Olen luvannut lopettaa tupakoinnin välittömästi vapun jälkeen. Onko tohtorilla antaa hyviä vinkkejä?”

Hieno päätös! Itse olen tykästynyt amerikkalaiseen viiden askeleen ohjelmaan. Ei se takuuvarma konsti ole, mutta saattaa kuitenkin auttaa.

Viisi askelta tupakoinnin lopettamiseen

1. Päätä lopettamispäiväsi. Valitse jokin päivä viikon sisällä.

2. Päätä lopettamistapasi. Kerrasta poikki vai vähitellen?

3. Mieti, tarvitsetko nikotiinivalmisteita. Vieroitusoireita todennäköisesti tulee, joten vaikka reseptivalmiste on hyvä olla valmiina.

4. Suunnittele lopettamispäiväsi etukäteen. Palkitse itsesi heti hyvästä päätöksestä!

5. Lopeta tupakointi sinä päivänä ja sillä tavalla kuin olet päättänyt.

> American Heart Association


Akuutin omalääkäri Risto Laitila

23.4.2014

HPV:n tarttuminen muutoin kuin yhdynnässä?

”Voiko papilloomavirus tarttua myös muutoin kuin yhdynnässä?”

Kyllä voi. Kyseessähän on inhottava virus, joka on yleistynyt ja aiheuttaa paljon syöpätapauksia, tulehduksista puhumattakaan. Ja kyllä se siis voi tarttua myös esimerkiksi kädestä tai suusta genitaalialueelle. Ikävä kyllä voi olla niinkin, että virus on tullut jo aikoja sitten, mutta kätkeytyy kaikilta testeiltä ja kokeilta, kunnes sitten yllättäen putkahtaa taas esiin.

Ehkäpä joskus saamme rokotteen avulla hävitettyä koko viruksen, toivoa sopii.

Testosteronitasot ja masennus

”Olen 50-vuotias mies, kärsin masennuksesta ja nivelkivuista ja lihasvoiman heikkenemisestä. Testosteroniarvo oli noin kahdeksan. Sain lääkityksen ja arvo nousi niin että oli noin 15. Olo helpotti ja masennus myös. Voiko matala testotaso aiheuttaa myös masennusta?”

Kyllä tällaisia tapauksia näkee aika paljonkin.

Lääke tässä on ollut testosteroni, eli mieshormoni. Tuo alhainen arvo on tukenut lääkäriä hoitopäätöksessä, kun hän noita oireita miettinyt. Ja kyllä yksi noista oireista on juuri masennus. Tuollaisia oireita, mukaan lukien seksuaalisen kipinän puute, yleinen vetämättömyys ja niin edelleen, voi kyllä olla ilman testosteroniarvon laskuakin. Mutta jos tuo arvo on alhainen, voidaan aloittaa hoitokokeilu ja jos tulokset ovat hyviä, jatkaa sitten hoitoa.

Toinenkin näkökulma on, kaikki lääkärit eivät nimittäin tunnusta lainkaan tällaista miesten vaihdevuosien olemassaoloa, vaan katsovat sen olevan vain turhaa ikääntymisen medikalisaatiota. Mutta kyllä meillä tällaisia potilaita on.

Kutiava silmä

”Silmää kutittaa päivittäin, eikä se meinaa hellittää, vaikka tippojakin olen käyttänyt. Olisiko muita keinoja vielä olemassa?”

Jos tuo on nimenomaan kuivasilmäisyyttä, ettei kyse ole vaikka allergiasta, on kosteuttavia tippoja monenlaisia. Kannattaa siis aivan ensimmäiseksi puhua farmaseutin kanssa apteekissa, olisiko joku muu tippa kenties parempi.

Ja totta kai jos on allergiahistoriaa, kannattaa pyytää siihen sopivia tippoja, niitäkin saa ilman reseptiä. Jos mitkään tipat eivät auta, kannattaa ilman muuta käydä silmälääkärissä, joka tutkii silmän ja määrää hoitoa sitten sen mukaan.

Pierun pidättäminen

”Onko pierun pidättäminen vaarallista, voiko esimerkiksi suoli revetä? Onko se yhtä vaarallista kuin aivastuksen pidättäminen?”

Suolihan siinä toki venyy, mutta ei se rikki mene. Ikävältä se tietenkin tuntuu. Varmaan jokainen tietää, kuinka se turvottaa ja käy kipeääkin. Vaaraa ei siis ole, mutta kyllähän se ilma hyvä olisi poiskin päästää. Hollantilaistutkijat ovat laskeneet, että kuudesta kymmeneen kertaa olisi hyvä määrä päivittäin rupsauttaa oikein kunnolla.

Ja totta kai jos on enemmänkin kaasuongelmaa, kannattaa selvitellä mistä se johtuu – onko kyse ruokavaliosta vai allergiasta vai mistä.

Omalääkäri Risto Laitila

16.4.2014

Verenpaineen oikeaoppinen mittaaminen

”Kuinka verenpaine oikeaoppisesti mitataan?”

Verenpaineen mittaamisessa ideana on saada lepopaine. Mittaukset kannattaa tehdä kotona, sillä vastaanotolla tulee helposti valkotakkipainetta, turhan kovia lukemia siis.

1) Paras hetki mitata on aamulla, heti kun olet herännyt ja käynyt vaikka vessassa.

2) Istahda tuolille, odottelee viisi minuuttia ja aloita mittaus. Seuraa mittarisi ohjeita.

3) Mittaa kaksi kertaa parin minuutin välein. Jos tuloksissa on iso heitto, mittaa vielä kolmannenkin kerran ja laske tulosten keskiarvo. Näin saat luotettavan lukeman.

4) Jos verenpaineesi on todettu olevan koholla, mittaa viikon ajan aamuin ja illoin, jotta saat kunnon käsityksen verenpaineesi tilanteesta.

Alkoholista sydämentykytyksiä?

”Olen 70-vuotias nainen. Viime aikoina on tullut sellainen vaiva, illalla nautittu kaksi lasia viiniä tai pullo lonkeroa aiheuttaa aamuyöstä aina inhottavia sydämentykytyksiä. Minulla ei ole verenpainetautia, diabetesta tai rytmihäiriöitä.”

Harmillista, jos lasi tai kaksi aiheuttaa tuollaisia ongelmia. Mutta kyllähän alkoholi on rytmihäiriölle altistava aine, joillakin jopa noin pienillä annoksilla. Ei tuolle oikein muuta voi kuin jättää sen vähänkin ottamatta. Tämä ei kuitenkaan vielä tarkoita sitä, että olisi jokin sydänsairaus, alkoholi vain tekee tällaista.

Jalkojen pallolaajennus

”On todettu että jalkojeni verisuonissa on tukoksia. Miksi niitä ei heti avata, vielä kun ne ovat kumminkin vähän auki, vaan odotellaan vuosi, että ne ovat kunnolla tukossa? Kun kerran pallolaajennus kai joka tapauksessa on tulossa.”

Tällaisissa tilanteissa potilaasta saattaa tuntua, että halutaan säästää, kun ei heti ryhdytä toimenpiteeseen, mutta tästä ei suinkaan ole kysymys. Sekin voi hämmästyttää, että kun raajoissa huomataan valtimoahtauma, aletaan puhua sydämen ja aivojen terveydestä ja mietitään miten elintavoilla voisi suojata sydäntä. Näin se kuitenkin on, että se todellinen uhka ei tule jaloista, vaan ylempää. Siksi on tärkeää taklata tupakointia, kolesterolia, verenpainetta ja diabetesta.

Totta kai jalkoihinkin tehdään tarvittavat toimenpiteet, jos elämänlaatu huononee, ja jos vaikka liikkuminen käy todella hankalaksi. Mutta jos liikunta onnistuu ja potilaalle annetaan vaikka ohjattua fysioterapiaa, saattaa olla, että tauti pysähtyy ja kävelymatkakin pitenee. Voi käydä nimittäin niinkin, että sitä pallolaajennusta ei lopulta tarvita lainkaan. Välinpitämättömyydestä tai säästöistä tuo hoitolinjaus ei siis johdu.

Verenpaineen mittaus ja kahvi

”Miksi ennen paineenmittauksia ei saa juoda kahvia? Vaikuttaako se muka niin paljon?”

Kyllä kahvi verenpainetta nostaa. Teimme leikkimielisien kokeen, jossa koehenkilön verenpaine mitattiin ennen kuin hän oli juonut yhtään kahvia testauspäivänä. Sen jälkeen hän nautti muutaman kupillisen kahvia ja mittaus toistettiin. Tuloksena oli viiden elohopeamillin (5 mmHg) nousu yläpaineessa. Kannattaa siis pidättäytyä kahvittelusta ennen verenpaineen mittausta!

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

9.4.2014

Veljekset kuin ilvekset?

”Voivatko identtiset kaksoset olla eri sukupuolta? Haluaisin lääkärin vastauksen. Eräällä lapsia käsittelevällä keskustelupalstalla ihmiset kiistelevät kyseisestä aiheesta.”

Kyllä tuo ’identtinen’ kattaa myös sukupuolen. Jos kaksoset ovat siis poika ja tyttö, he eivät ole identtisiä.

Dumping-oire

”Minulle tehtiin iso palleatyräleikkaus noin 10 kuukautta sitten (fundoplikaatio leikkaus). Siitä jäi ikuiselta tuntuva Dumping-oireyhtymä. Ruokailun jälkeen tulee huono olo, sydän hakkaa, vatsakipuja, voimaton olo ja mikä pahinta, valtava ripulointi, joka jo haittaa sosiaalista kanssakäymistä. Onko tämä vaiva lopullinen? "

Tyypillisesti syynä on, että mahalaukkua joudutaan typistämään, tehdään vaikka laihdutusleikkaus, jonka jälkeen ruoka alkaa mennä liian nopeasti ohutsuoleen. Se taas aiheuttaa nopean verensokerin nousun ja vastaavasti nopean laskun, josta seuraavat muun muassa nuo sydämentykytykset. Tyypillistä on myös juuri esimerkiksi ripuli. Palleatyräleikkauksessa ei tuollaista kuitenkaan pitäisi tulla. Mieleen tuleekin, että onkohan mahalaukun hermotus vahingoittunut leikkauksen aikana. Tämä on totta kai pelkkä oletus, mutta teoriassa kyllä mahdollista. Kannattaa ilman muuta olla yhteydessä leikkauksen suorittaneeseen lääkäriin.

Dumping-oiretta sinänsä hoidetaan syömällä useasti pienempiä ruoka-annoksia ja muutenkin ruokavaliolla. Ravitsemusterapeuttiin kannattaa myös olla yhteydessä.

Kihti

”Lääkäri epäili, että minulla on kihti, mutta vaiva meni ohi. Influenssapiikin jälkeen kuitenkin oireet palasivat, isovarvas tuli kipeäksi vaivaisenluun kohdalta. Lääkäri sanoi että odotellaan viikko ja sitten katsotaan uudelleen. Miksi ei heti oteta verikoetta, jolla asia selviäisi kerralla?”

Heti aluksi pitää sanoa, ettei sillä rokotteella ole mitään tekemistä näiden kihtioireiden kanssa. Kihtihän on aika yleistä, miehillä se liittyy diabetekseen, kohonneeseen verenpaineeseen ja kolesteroliin, naisilla taas munuaisten vajaatoimintaan tai nesteenpoistolääkkeisiin. Se, miksi verikoetta ei heti otettu johtuu siitä, että kihtikohtauksessa veren uraattipitoisuus – kihtiarvo – saattaa olla valheellisen matala. Siksi joskus on viisasta katsoa se verikoe vähän myöhemmin.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

2.4.2014

Veljekset kuin ilvekset?

”Voivatko identtiset kaksoset olla eri sukupuolta? Haluaisin lääkärin vastauksen. Eräällä lapsia käsittelevällä keskustelupalstalla ihmiset kiistelevät kyseisestä aiheesta.”

Kyllä tuo ’identtinen’ kattaa myös sukupuolen. Jos kaksoset ovat siis poika ja tyttö, he eivät ole identtisiä.

Dumping-oire

”Minulle tehtiin iso palleatyräleikkaus noin 10 kuukautta sitten (fundoplikaatio leikkaus). Siitä jäi ikuiselta tuntuva Dumping-oireyhtymä. Ruokailun jälkeen tulee huono olo, sydän hakkaa, vatsakipuja, voimaton olo ja mikä pahinta, valtava ripulointi, joka jo haittaa sosiaalista kanssakäymistä. Onko tämä vaiva lopullinen?”

Tyypillisesti syynä on se, että mahalaukkua joudutaan typistämään, tehdään vaikka laihdutusleikkaus, jonka jälkeen ruoka alkaa mennä liian nopeasti ohutsuoleen. Se taas aiheuttaa nopean verensokerin nousun ja vastaavasti nopean laskun, josta seuraavat muun muassa nuo sydämentykytykset. Tyypillistä on myös juuri esimerkiksi ripuli. Palleatyräleikkauksessa ei tuollaista kuitenkaan pitäisi tulla.

Mieleen tuleekin, että onkohan mahalaukun hermotus vahingoittunut leikkauksen aikana. Tämä on totta kai pelkkä oletus, mutta teoriassa kyllä mahdollista. Kannattaa ilman muuta olla yhteydessä leikkauksen suorittaneeseen lääkäriin.

Dumping-oiretta sinänsä hoidetaan syömällä useasti pienempiä ruoka-annoksia ja muutenkin ruokavaliolla. Ravitsemusterapeuttiin kannattaa myös olla yhteydessä.

Kihti

”Lääkäri epäili, että minulla on kihti, mutta vaiva meni ohi. Influenssapiikin jälkeen kuitenkin oireet palasivat, isovarvas tuli kipeäksi vaivaisenluun kohdalta. Lääkäri sanoi että odotellaan viikko ja sitten katotaan uudelleen. Miksi ei heti oteta verikoetta, jolla asia selviäisi kerralla?”

Heti aluksi pitää sanoa, ettei sillä rokotteella ole mitään tekemistä näiden kihtioireiden kanssa. Kihtihän on aika yleistä, miehillä se liittyy diabetekseen, kohonneeseen verenpaineeseen ja kolesteroliin, naisilla taas munuaisten vajaatoimintaan tai nesteenpoistolääkkeisiin. Se, miksi verikoetta ei heti otettu, johtuu siitä, että kihtikohtauksessa veren uraattipitoisuus – kihtiarvo – saattaa olla valheellisen matala. Siksi joskus on viisasta katsoa se verikoe vähän myöhemmin.

Omalääkäri Risto Laitila

26.3.2014

Määrätäänkö depressiolääkkeitä liikaa?

”Depressiolääkkeitä on arvosteltu yhtäältä tehottomuudesta ja toisaalta siitä, että niillä on paljon haittavaikutuksia. Määrätäänkö niitä liikaa tai liian helposti?”

Lähtökohtaisesti ei. Depressiolääkkeitä voidaan käyttää lievästä masennuksesta psykoottisen depression hoitoon. Ongelma ehkä on enemmän siinä, seurataanko lääkehoidon vaikutuksia riittävästi ja reagoidaanko niihin. Ehkä hoitoa myös rakennetaan liikaa pelkän masennuslääkkeen varaan, eikä mukaan tule psykososiaalista tukea tai terapiaa.

Depressiolääkkeet ja lumevaikutus

”Depressiolääkkeitä on kritisoitu siitä, että niiden teho on vain vähän parempi kuin lumelääkkeiden. Onko kyseessä eräänlainen silmänkääntötemppu, jossa lääkkeen teho perustuu vain potilaan vakaaseen uskoon?”

Depressiolääkkeiden tehon on kyllä osoitettu olevan olemassa. Lääke tehoaa noin kahdelle kolmasosalle käyttäjistä, lumelääke yhdelle kolmasosalle. Lumelääkkeen vaikutus on sitä heikompi, mitä vaikeammasta masennuksesta on kyse.

Parhaimmillaan masennuslääkkeet voivat parantaa masennuksen. Tällainen remissio, toipuminen, tulee noin kolmannekselle potilaista. Se taas on aika tärkeä asia, sillä jo lievä depressio saattaa leikata paljonkin toimintakykyä. Se vaikeuttaa perustehtävistä selviytymistä, ihmisten välistä kommunikaatiota ja voi vaikuttaa esimerkiksi lapsiin.

Masennuslääkitys ja tunteiden tasaisuus

”Voiko masennuslääkitys aiheuttaa tunteiden liiallista tasaisuutta? Että kaikki tuntuu turhankin tasapaksulta?”

Kyllä niin voi käydä, että tunteet hieman latistuvat. Varsinkin alkuvaiheessa sivuvaikutuksiin kuuluvat myös pahoinvointi, päänsärky, hieman levoton ja kiihtynyt olo.

Sivuvaikutusten takia pitäisikin aina olla hoitosuhde. Lääkkeen määrääjällä pitäisi olla tiedossa, kuinka sen vaikutuksia seurataan ja mitä tehdä, jos lääke ei sovi tai ei tehoa.

Sähköhoito

”Mistä sähköhoidossa on kyse?”

Sähköhoito on tehokkain vaikean tai psykoottisen masennuksen hoitomuoto. Sitä käytetään pääasiassa silloin, jos lääke- ja muu hoito eivät tehoa. Sähköhoidon virkistävän vaikutuksen voi nähdä jo muutamien hoitokertojen jälkeen.

Sähköhoito annetaan kevyessä nukutuksessa. Aivoihin aiheutetaan kouristustila, jonka vaikutusalue rajataan antamalla lihaksia rentouttavaa lääkettä. Muu vartalo ei siis kouristele. Sähköhoidon vaikutusmekanismia ei tarkkaan tiedetä, mutta sen ajatellaan liittyvän välittäjäaineiden tasapainoon, eli periaatteessa samaan kuin masennuslääkkeet.

Haittavaikutuksia ei lyhytekestoista muistikatkosta lukuunottamatta juuri ole raportoitu. Sähköhoito on erittäin turvallinen ja hyvin siedetty. Siksi sitä käytetään paljon esimerkiksi vanhuksille.

Toimittaja Mikko Penttilä tutustui sähköhoitoon, jota käytetään vaikean masennuksen hoidossa. Menetelmästä kertoo OYS:n apulaisosastonhoitaja Ilpo Palokangas.

> Katso video

Psykiatrian erikoislääkäri Sami Räsänen

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 4.11.2015