Hyppää pääsisältöön

Ensimmäiset traktorit olivat nimeltään moottorivetäjiä

Kun ensimmäiset traktorit ilmestyivät 1900-luvun alussa Suomen pelloille, käytiin näitä tekniikan ihmeitä päivittelemässä satojen ihmisten voimin naapuripitäjiä myöten.

Traktori eli moottorivetäjä, kuten sitä aluksi kutsuttiin, keksittiin 1800-luvun loppupuolella.

Laajamittaisempi teollinen valmistus käynnistyi seuraavalla vuosisadalla eli 1900-luvun alussa. Suosituin merkki oli Henry Fordin tallin Fordson.

Rautapyöräinen, kovaa meteliä pitävä traktori oli pitkään outo kummajainen. Kotipiirissäni kerrottiin tarinaa, että lähitienoon lehmätkin olivat pelkästä järkytyksestä viikon ripulilla, kun tuo metelöivä rautahirmu lähipellolle ilmestyi.

Ennen toista maailmansotaa traktorin läpimurto tapahtui kuitenkin myös Suomessa. Jo vuonna 1939 Suomen valtion käytössä oli pelkästään tietöissä yli 400 traktoria.

Myös maataloustöissä väsymätön ”rautahepo” näytti kyntensä. Traktorilla saattoi päivässä kyntää maata 2-3 hehtaaria ja uutta ojaakin syntyi kymmenisen kilometriä päivässä.

”Eikä traktoria tarvitse välillä ollenkaan lepuuttaa, vaan sillä voi tarvittaessa ajaa vaikka kellon ympäri”, todistelivat mainosmiehet uuden keksinnön paremmuutta hevoseen verrattuna.

Nykyisin Suomessa on lähes 350 000 rekisteröityä traktoria.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit