Hyppää pääsisältöön

Ensimmäiset traktorit olivat nimeltään moottorivetäjiä

Kun ensimmäiset traktorit ilmestyivät 1900-luvun alussa Suomen pelloille, käytiin näitä tekniikan ihmeitä päivittelemässä satojen ihmisten voimin naapuripitäjiä myöten.

Traktori eli moottorivetäjä, kuten sitä aluksi kutsuttiin, keksittiin 1800-luvun loppupuolella.

Laajamittaisempi teollinen valmistus käynnistyi seuraavalla vuosisadalla eli 1900-luvun alussa. Suosituin merkki oli Henry Fordin tallin Fordson.

Rautapyöräinen, kovaa meteliä pitävä traktori oli pitkään outo kummajainen. Kotipiirissäni kerrottiin tarinaa, että lähitienoon lehmätkin olivat pelkästä järkytyksestä viikon ripulilla, kun tuo metelöivä rautahirmu lähipellolle ilmestyi.

Ennen toista maailmansotaa traktorin läpimurto tapahtui kuitenkin myös Suomessa. Jo vuonna 1939 Suomen valtion käytössä oli pelkästään tietöissä yli 400 traktoria.

Myös maataloustöissä väsymätön ”rautahepo” näytti kyntensä. Traktorilla saattoi päivässä kyntää maata 2-3 hehtaaria ja uutta ojaakin syntyi kymmenisen kilometriä päivässä.

”Eikä traktoria tarvitse välillä ollenkaan lepuuttaa, vaan sillä voi tarvittaessa ajaa vaikka kellon ympäri”, todistelivat mainosmiehet uuden keksinnön paremmuutta hevoseen verrattuna.

Nykyisin Suomessa on lähes 350 000 rekisteröityä traktoria.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto