Hyppää pääsisältöön

Ensimmäiset traktorit olivat nimeltään moottorivetäjiä

Kun ensimmäiset traktorit ilmestyivät 1900-luvun alussa Suomen pelloille, käytiin näitä tekniikan ihmeitä päivittelemässä satojen ihmisten voimin naapuripitäjiä myöten.

Traktori eli moottorivetäjä, kuten sitä aluksi kutsuttiin, keksittiin 1800-luvun loppupuolella.

Laajamittaisempi teollinen valmistus käynnistyi seuraavalla vuosisadalla eli 1900-luvun alussa. Suosituin merkki oli Henry Fordin tallin Fordson.

Rautapyöräinen, kovaa meteliä pitävä traktori oli pitkään outo kummajainen. Kotipiirissäni kerrottiin tarinaa, että lähitienoon lehmätkin olivat pelkästä järkytyksestä viikon ripulilla, kun tuo metelöivä rautahirmu lähipellolle ilmestyi.

Ennen toista maailmansotaa traktorin läpimurto tapahtui kuitenkin myös Suomessa. Jo vuonna 1939 Suomen valtion käytössä oli pelkästään tietöissä yli 400 traktoria.

Myös maataloustöissä väsymätön ”rautahepo” näytti kyntensä. Traktorilla saattoi päivässä kyntää maata 2-3 hehtaaria ja uutta ojaakin syntyi kymmenisen kilometriä päivässä.

”Eikä traktoria tarvitse välillä ollenkaan lepuuttaa, vaan sillä voi tarvittaessa ajaa vaikka kellon ympäri”, todistelivat mainosmiehet uuden keksinnön paremmuutta hevoseen verrattuna.

Nykyisin Suomessa on lähes 350 000 rekisteröityä traktoria.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto