Hyppää pääsisältöön

Epäpoliittinen Tesvisio

"Tesvision vahvuuksia olivat joustavuus, uhkarohkeus ja kannustava kaveri-ilmapiiri. Ohjelmisto ei tosin ollut mitään erityistä mutta se oli niissä oloissa kunnianhimoista."

Näin sanoo entinen tesvisiolainen, myöhempi Yleisradion pääjohtaja Reino Paasilinna.

Paasilinna aloitti Tesvisiossa vuonna 1961 toimittajana, mutta harjoitteli myös ohjaajaksi. Opettajana toimi Jukka sipilä.

40 vuotta myöhemmin miehet kummastelevat sitä, miten vähän 1960-luvun poliittinen kuohunta näkyi tv-työssä.

— Olihan meillä poliittisesti hyvin erilaisia ihmisiä, mutta yhteistyö pelasi hyvin, koska meillä oli yhteinen sen ylittävä idea: televisiolähetys, Sipilä sanoo.

Paasilinna tosin harmittelee, että poliittisten ja yhteiskunnallisten asioiden käsittely ohjelmissa oli "pikkasen varovaista".

— Tesvisio oli siitä hyvä, että siellä joutui tekemään kaikkea. Mäkin oon tehnyt tiedotustoimittajasta kameramiehen apulaiseen ja jotain siltä väliltä ja näitten kaikkien ohi, Sipilä sanoo.

Pioneerihengessä ohjelmaa tehtiin myös uudenlaisissa puitteissa - ja uudenlaisin taka-ajatuksin. Mistä esimerkiksi tietää, milloin pappi on tosissaan?

Paasilinnan kertoman kokeilun seurauksena jumalanpalvelusten kuvaaminen kiellettiin tyystin.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto