Hyppää pääsisältöön

Epäpoliittinen Tesvisio

"Tesvision vahvuuksia olivat joustavuus, uhkarohkeus ja kannustava kaveri-ilmapiiri. Ohjelmisto ei tosin ollut mitään erityistä mutta se oli niissä oloissa kunnianhimoista."

Näin sanoo entinen tesvisiolainen, myöhempi Yleisradion pääjohtaja Reino Paasilinna.

Paasilinna aloitti Tesvisiossa vuonna 1961 toimittajana, mutta harjoitteli myös ohjaajaksi. Opettajana toimi Jukka sipilä.

40 vuotta myöhemmin miehet kummastelevat sitä, miten vähän 1960-luvun poliittinen kuohunta näkyi tv-työssä.

— Olihan meillä poliittisesti hyvin erilaisia ihmisiä, mutta yhteistyö pelasi hyvin, koska meillä oli yhteinen sen ylittävä idea: televisiolähetys, Sipilä sanoo.

Paasilinna tosin harmittelee, että poliittisten ja yhteiskunnallisten asioiden käsittely ohjelmissa oli "pikkasen varovaista".

— Tesvisio oli siitä hyvä, että siellä joutui tekemään kaikkea. Mäkin oon tehnyt tiedotustoimittajasta kameramiehen apulaiseen ja jotain siltä väliltä ja näitten kaikkien ohi, Sipilä sanoo.

Pioneerihengessä ohjelmaa tehtiin myös uudenlaisissa puitteissa - ja uudenlaisin taka-ajatuksin. Mistä esimerkiksi tietää, milloin pappi on tosissaan?

Paasilinnan kertoman kokeilun seurauksena jumalanpalvelusten kuvaaminen kiellettiin tyystin.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto