Hyppää pääsisältöön

Leipää ja lavasteita Tesvisiossa

1960-luvun alussa Tesvisiossa alettiin kiinnittää yhä enemmän huomiota visuaalisuuteen. Uudenlaisessa, valoisassa televisiokuvassa näkyi etenkin Ensio Suomisen kädenjälki.

Moni tesvisiolainen tuli alalle elokuvan parista. Niin myös lavastaja Suominen sekä Tesvision ainoa ohjelmapäällikkö Karl Ehder.

— Me oltiin saman alan ihmisiä, meille kuva oli tärkeää, Ehder toteaa.

Visuaalisesti ajatteleville ihmisille tv-ohjelman teko erosi suuresti elokuvaformaatista. Kuvaruutu oli pieni ja alkuvaiheessa sävyskaala suppea - kuvasta oli mustan ja valkoisen lisäksi erotettavissa vain viisi eri harmaan sävyä.

Suominen otti tilanteen haasteena ja hän halusi luoda jotakin uutta.

— Minä ajattelin, että kyllä minun kanavani televisiokuvan pitää olla toisenlainen. Sen tulee olla kevyt, ilmava, valkoinen ja valoisa. Minähän poistin sieltä mustia kulisseja tunkiolle ja asensin studioon valkoiset kiristetyt avaruustaustat, siis fondit, jotka olivat peruskuvat kaikelle, hän muistelee.

Vaikka Tesvisio kuopattiinkin, jäi pioneeri- ja jäynähengestä jotakin elämään.

— Tämä päivänäkin Tampereen TV2: ssa näkyy tietty Tesvision henki, se tulee siihen taloon sisään tiettyjen ihmisten kautta, kunnes sitten nää vanhat ihmiset häipyy sieltä lopullisesti, Ehder sanoo.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto