Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Valmismuusit eivät pärjänneet perinteiselle

muusitesti (copyright YLE/videokuvaa)Maksuton kouluruoka täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Sen kunniaksi Kunkun Kolme kovaakin löytyvät tällä viikolla koulukeittiöstä.

Kolme kovaa ovat Helsingin steinerkoulun neljäsluokkalaisia, jotka laittavat paremmuusjärjestykseen kaupoissa myytävät perunamuusijauheet yhdessä keittäjien kanssa. Heillä on myös tarjoiluvinkkejä perunamuusin ystäville. Ilari Salomaa kertoo nauttivansa muusin mieluiten pihvin kera.

- Minä syön muusin yleensä raejuuston ja kalapuikkojen kanssa, kertoo puolestaan Vida Hulkko.

Olli Oksasen mielestä muusin kylkiäiseksi sopii erityisesti poronkäristys ja puolukkahillo tai jauhelihakastike.

Pirkka saostuu jopa liikaa

testattavat jauheet (copyright YLE/videokuvaa)Testituotteemme ovat: Felix, Pirkka, Mummon muusi, Rainbow sekä Xtra. Kaikki jauheet ovat tuttujen valmistajien tuotteita, ja löytyvät päivittäistavarakauppojen hyllyiltä. Jekkuna testituotteiden joukkoon on sujautettu verrokiksi kotona oikeista perunoista valmistettu muusi. Testi toteutetaan sokkotestinä, eivätkä testaajat siis tiedä, mikä jauhe milloinkin on kyseessä. Kaikki muusit tehdään veteen pakettien ohjeiden mukaan.

Ensimmäisenä tarkastellaan Pirkka. Lasten apuna toimivat keittäjät huomaavat, että se saostuu välittömästi kiinteäksi massaksi, jopa hieman liikaa. Makukaan ei tee vaikutusta ainakaan Vidaan.

- Tämä ei oikein maistu miltään. Ja tämä jää suuhun tahmean tuntuisesti.

Ollin mielestä muusi on hieman liian suolaista mutta muuten hyvää.

Felix ja Mummon muusi saavat kohteliaisuuksia

Seuraavana rankataan Felix. Vidan mielestä siinä on kummallinen sivumaku.

- Maistuu oudolta. Ihan kuin tässä olisi punajuurta seassa, hän arvioi.

Ilari kiinnittää huomiota muusin vetoavaan ulkonäköön. Se tuntuu Pirkan tapaan melko paksulta.

Ollin mielestä muusi muistuttaa niin maultaan kuin ulkonäöltäänkin koulun perunamuusia. Se lienee kohteliaisuus, koulun muusi nimittäin valmistetaan aidoista luomuperunoista. Felix maistuu ryhmän mielestä myös rasvaisemmalta kuin Pirkka, vaikka keittäjät laittoivat molempiin saman määrän voita.

Seuraavana testissä on Mummon muusi. Vida on kertonut syövänsä sitä kotonakin.
Tunnistaako hän sen maun sokkotestissä?

- Tämä on minun makuuni. Tässä on juuri oikean verran kaikkea. Maistuukin oikealta, Vida kehuu.

Olliin ja Ilariin Mummon muusi ei tee yhtä suurta vaikutusta. Heidän mielestään se maistuu hieman samalta kuin Pirkka.

Rainbow ja Xtra keinotekoisen makuisia

muusitesti (copyright YLE/videokuvaa)Neljäntenä testaajat maistavat Rainbown muusia, jonka ohjeissa ei kehoteta lisäämään suolaa tai voita, vaan sen ilmoitetaan olevan heti käyttövalmista.

Ilari arvioi, että siinä on kaikesta huolimatta voinen maku. Olli tunnistaa maussa lievää keinotekoisuutta.

- Mutta kuitenkin hyvää, hän toteaa diplomaattisesti.

Sitten Xtran muusin kimppuun. Lautasille annostellessa se on niin kiinteää, että näyttää miltei perunakakulta.
Keittäjien mielestä tuoksustakin tunnistaa, että muusi ei ole kovin laadukasta. Vida arvioi, että Xtra tuoksuu
jauholta. Makukin on hänen mielestään oudon kirpeä. Olli ja Ilari ovat myös sitä mieltä, että maku on muuseista keinotekoisin.

Sekaan ujutettu oikea perinteinen perunamuusi paljastuu heti jo ulkonäkönsä perusteella. Vidan mielestä makukin on ihana.

-Tämä on minunkin mielestäni paras tähän mennessä. Jos tätä vertaa aiempiin muuseihin, niin ne
maistuivat tosi keinotekosille, Ilari komppaa.

Felixin muusi kiri voittoon

Oikeista perunoista tehty verrokkimuusi sai kaikilta lapsilta täydet pisteet. Mutta miten kävi jauheiden? Niukasti voittoon kiri Felix. Erityisesti Ollin mielestä se maistui paljolti samalta kuin oikeista perunoista tehty muusi.

Testin toiseksi kallein tuote, Rainbow-jauhe, jäi peränpitäjäksi Xtran kanssa. Rainbowssa oli havaittavissa keinotekoisuutta, mutta ei kuitenkaan niin paljon kuin Xtrassa, jonka ryhmän mielestä tunnisti huonolaatuiseksi niin tuoksusta kuin maustakin.

muusitesti (copyright YLE/videokuvaa)Kaiken kaikkiaan muuseissa ei testiryhmämme mielestä ollut suurensuuria eroja. Kaikki olivat äärimmäisen nopeita valmistaa, vaikka väillä muusi tuntui jämähtävän jopa liian nopeasti kovaksi massaksi. Yksi on kuitenkin selvää: vaikka jauheet ehkä voittavat vaivattomuudessa, makua arvioitaessa ei ole oikeiden perunoiden voittanutta!

Testin tulos

Jauhe pisteet hinta/kg
1. Felix 4,25 6,60 e
2. Pirkka 4,0 5,50 e
3. Mummon muusi 3,8 6,60 e
4. Rainbow 3,7 6,25 e
5. Xtra 2,9 3,25 e

Inka Achté / TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.