Hyppää pääsisältöön

Euronuori Sam Inkinen

"Ja nyt kavahtakaa kalkkikset", varoitti Ajankohtainen Kakkonen vuonna 1989 esitellessään Sam Inkisen, City-lehden 18-vuotiaan ATK-päällikön.

Lahdessa kasvanut Samppa Inkinen mainitaan ohjelmassa tietokonehirmuksi, liikemieheksi ja filosofian opiskelijaksi.

Nuorukainen luonnehtii itseään "seikkailijaksi ja samuraiksi", joka haluaa voittoja päivästä päivään.

Inkinen paiski töitä melkein vuorokaudet ympäri ja nukkuikin työpaikallaan. Työ on osa minuuttani, hän toteaa.

Bisnes vetosi 80-luvun nuoriin huomattavasti enemmän kuin politiikka, älyn harjoitus tai perinteiset taidemuodot, Inkinen sanoo. "Yhdeksänluokkalaiset sijoittavat rahansa pörssiosakkeisiin. Kymmenen vuotta sitten olisi perustettu bändi."

Inkinen korostaa syntyneensä puhelin kädessä, katsoneensa televisiota 5-vuotiaasta ja kokeneensa kulttuurin globalisoitumisen satelliittien kautta. Hän uskoo vakaasti, että tekniikan ja liike-elämän kehityksen kautta ihmiset ovat vapautumassa henkisesti "vanhoista pakkopaidoista".

Teksti: Jukka Lindfors

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto