Hyppää pääsisältöön

Kultahiihtäjä Marja-Liisa Hämäläisen voitonjuhlat 1984

Sarajevosta palanneen kultamitalisti Marja-Liisa Hämäläisen voitonjuhlat helmikuussa 1984 olivat Rautjärven simpeleläisille "täyttymyksen päivä".

Marja-Liisa Kirvesniemi (o.s. Hämäläinen) hiihti Sarajevon talviolympialaisissa kultaa naisten kaikilla henkilökohtaisilla matkoilla ja lisäksi pronssia viestissä.

"Monessa suomalaisessa kodissa lapset näkivät isän itkevän ensimmäistä kertaa", kotitanhuvien asukkaat arvelivat.

Parikkalan kirkossa suntion tehtäväksi annettiin seurata Marja-Liisan hiihtoa jumalanpalveluksen aikana. Hartaustilaisuuden lopuksi voitiinkin sitten kiittää taivaallista isää naapurikuntaa kohdanneesta menestyksestä.

Hämäläisen saavutusten kunniaksi pidettiin suurimmat kekkerit mitä Rautjärven Simpeleellä oli konsanaan nähty. Mukana oli myös tuore sulhanen Harri Kirvesniemi.

Karjalaistytöstä ylpeä maaherra Matti Jaatinen oli harmissaan vain siitä, ettei ennen talviolympialaisia pantu pystyyn maaherrojen välistä kilpailua siinä, kenen maaherran lääniin tulee eniten kultamitaleita.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto