Hyppää pääsisältöön

Kun suomalaiset hullaantuivat vesisängyistä

Yksi 1980-luvulla kulovalkean tavoin levinneistä villityksistä oli vesisänky. Suomalaisten nukkumistottumukset mullistuivat täysin, ainakin hetkeksi.

Tietolaatikko

Ensimmäisen vesisängyn kehitteli tiettävästi brittilääkäri William Hooper. Tavoitteena oli vähentää vuodepotilaiden makuuhaavoja. Hooper patentoi keksintönsä 1883. Sitä ei kuitenkaan voi pitää onnistuneena, sillä sänky vuosi herkeämättä.
Modernin vesisängyn loi Charles Hall Kaliforniassa 1968. Hall kehitteli aluksi tuolia, jonka täytettiin ensin maissijauhoilla, sitten geelillä. Lopulta hän hylkäsi tuoliajatuksen ja ryhtyi suunnittelemaan sänkyä. Keksintö onnistui ja se nousi USA:ssa hittituotteeksi.

Vesisänkyjä oli valmistettu Suomessakin jo 1970-luvulla, mutta todellinen läpimurto täysin uudenlaiselle lepokokemukselle tapahtui 1980-luvun puolivälin jälkeen.

Hienoimmissa vesisängyissä ei suinkaan makoiltu pelkän veden varassa, vaan ne sisälsivät monenlaisia veden virtauksen vaimentimia. Osa sängyistä tarjosi jopa hierontaa.

Vesisängyn mainostettiin sopivan erityisen hyvin huonoselkäisille. Mutta juuri samasta syystä moni vaihtoi vesipatjan tilalle sittenkin vanhan patjansa.

Ajan saatossa moni hyväselkäinenkin halusi taas nukkua perinteisellä patjalla. Hyvällä tuurilla ne sai kätevästi upotettua vesisängyn tukevaan runkoon.

Mutta aina on niitäkin, jotka viis välittävät ilmiöistä. He nukkuvat onnellisina vesisängyissään, joko vanhoissa tai ihan uusissakin.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto